Pelicam 2014 – My Name is Salt, marele câştigător
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-2014-my-name-is-salt-marele-castigator/

Filmul My Name is Salt (Elveţia / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deşert, este câştigătorul Marelui Premiu al ediţiei a treia de Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2014

Juriul, format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin și antropologul Michael Stewart, a desemnat câștigătoare povestea celor 8.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența.

Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul. Filmul a câștigat un premiu în valoare de 1.000 de euro oferit de Primăria Tulcea.

La categoria scurt metraje, juriul a decis că filmul Santra and the Talking Trees merită premiul întâi. Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013) este un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Pelicam 2014Fresh Perspectives a fost categoria jurizată de tineri tulceni coordonați de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis că When You’ve Gone, I’ll Still Be There este câștigătorul. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Administrația Fondului Cultural Național.

La categoria Black Sea Docs câștigător a fost filmul Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din rețeaua Green Film Network, din care face parte și Pelicam, antropologul Vintilă Mihăilescu și Octav Gheorghe. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul câștigător este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 și înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Pelicam 2014 – peste 30 de filme în premieră națională

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme în premieră națională, regizori internaționali premiați, organizații de protecția mediului și a stârnit un interes crescut față de anul trecut în rândul tulcenilor.

“Pelicam este important pentru oraș, în România lumea a cam uitat să meargă la cinema. E importantă dimensiunea educațională, lucrurile o să se așeze, e din ce în ce mai bine. Nu cred că există un film documentar sau de ficțiune care să nu atingă de aproape sau de departe chestiunea asta – mediu, lumea, cosmosul. Sunt impresionat. Sper să devină un festival care să atragă toată Dobrogea și toată România”, a declarat regizorul Cristi Puiu, președintele juriului.

Foto cu Pelicam 2013 – pelicam.ro

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).