Penultima zi a Festivalului Naţional de Teatru. Programul evenimentelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/penultima-zi-a-festivalului-national-de-teatru-programul-evenimentelor/

Cea de-a noua zi – penultima – a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr – Théâtre de l’Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

Un articol de Liliana Matei|29 octombrie 2016

Celelalte semnături regizorale pe care le veţi putea recunoaşte pe scenele FNT sunt ale unor artişti precum: Gigi Căciuleanu, Tompa Gábor, Dragoş Galgoţiu, Claudiu Goga, sau Mihai Măniuţiu, cu producţii teatrale invitate din Iaşi, Târgu-Mureş, Turda şi, fireşte, Bucureşti.

Evenimentele zilei debutează însă la orele prânzului, la sediul Galeriilor Artmark (Str. C.A. Rosetti, nr. 5), printr-o licitaţie caritabilă cu diferite obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti de seamă ai momentului, sau de familiile unor mari actori, plecaţi prematur dintre noi. Acţiunea se desfăşoară sub genericul „Dăruind vei dobândi”, iar sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului caritabil iniţiat de UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Continuă audiţiile de teatru radiofonic on-air  pe frecvenţele Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic propunând, începand de astăzi, o serie de producţii inedite realizate în studiourile SRR după scrierile lui Federico Fellini.

Iar lansările editoriale din această după-amiază semnalează iubitorilor de carte apariţia unor lucrări de sinteză, sau monografii dedicate regizorilor de teatru, fie ei români, europeni, sau universali.

Vă reamintim totodată că în spaţiul amenajat lângă Sala Media a Naţionalului bucureştean Clubul FNT vă aşteaptă şi astăzi, între orele 13:00–16:00 şi 21:00–01:00.

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în penultima zi a Festivalului Naţional de Teatru:

 

Sâmbătă, 29 octombrie

 

EVENIMENT

12.00 Galeriile Artmark

Dăruind, vei dobândi  –  FNT, un gând de recunoştinţă pentru artişti

Licitaţie de obiecte de artă şi personale, elemente de recuzită din spectacole de marcă oferite de mari artişti ai teatrului românesc, sau de familiile acestora. Sumele obţinute vor fi donate Campaniei Naţionale UNITER – „Artiştii pentru artişti

 

LANSARE DE CARTE

16.00 Librăria Cărtureşti Verona

Regizori contemporani ai teatrului european

de  Maria Delgado şi Dan Rebellato

Editura Tracus Arte

 

17.00 Librăria Cărtureşti Verona

Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini

album de fotografie

Editura Institutului Cultural Român

 

ON AIR. TEATRU RADIOFONIC

14.00 Radio România Cultural

Surpriza, scenariu de Mihai Lungeanu după „În afara programului” de Federico Fellini şi Nicola Manzari

Regia artistică: Mihai Lungeanu

O călătorie ideală / Revistă destul de simpatică de Federico Fellini şi Ruggero Maccari

Regia artistică: Gavriil Pinte

Spectacole produse de: Teatrul Naţional Radiofonic

 

 

SPECTACOLE

18.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio

Un duşman al poporului de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen

Regia: Claudiu Goga

Decorul: Andu Dumitrescu; Costumele: Lia Dogaru

Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Durata: 2h 20 min cu pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

 

18.00 Teatrul Odeon, Sala Studio

Kafka.5 vise, după scrieri de Franz Kafka

Scenariul, regia, decorul, coloana sonoră: Dragoş Galgoţiu

Costumele: Lia Manţoc; Coregrafia: Răzvan Mazilu

Produs de: Teatrul Odeon, Bucureşti

Durata: 2h 10 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare

Livada de vişini de A.P.Cehov

Adaptarea şi regia: Lev Dodin

Scenografia: Aleksander Borovsky

Produs de: Teatrul „Maly Drama” Sankt-Petersburg, Rusia

Durata: 3h cu pauză

Spectacol jucat în limba rusă, cu traducere în limbile română şi engleză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

L’Om DAdA

Un spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu,

Produs de: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production şi cu sprijinul Institutului Cultural Român

Durata: 1h fără pauză

Spectacol de teatru-dans

 

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic

La ordin, Fürher! de Brigitte Schwaiger

Regia: Mihai Măniuţiu

Scenografia: Adrian Damian; Costumele: Claudia Castrase; Coregrafia: Andrea Gavriliu

Produs de: Teatrul „Aureliu Manea” Turda

Durata: 1h fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

 

21.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

Sfârşit de partidă de Samuel Beckett

Regia: Tompa Gábor

Scenografia: Judit Dobre Kóthay

Produs de: Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

Durata: 1h 40 min fără pauză

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limbile română şi engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.