„Persona” la unteatru – premiera lunii septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/persona-la-unteatru-premiera-lunii-septembrie/

UNTEATRU anunţă premierele spectacolului „Persona” în regia lui Peter Kerek, după filmul omonim de Ingmar Bergman. Din distribuţie fac parte Emilia Bebu şi Alina Berzunţeanu. Premierele sunt programate pe 7 septembrie de la ora 19:00 şi 13 septembrie de la ora 20:00. Spectacolul are durata de o oră şi 15 minute.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2018

„Persona” este povestea unei actriței care se refugiază într-un spital, copleșită de multitudinea de roluri, pentru a se regăsi în tăcere. Aici este îngrijită de o asistentă, care îi preia treptat rolul și îl joacă până când tăcerea actriței se rupe, aducând vindecarea. Este un spectacol de cinema pe scenă, o reinterpretare-omagiu a creației lui Ingmar Bergman.

Peter Kerek explică: „Spectacolul s-a născut din prietenia dintre Emilia Bebu și Alina Berzunțeanu, din asemănarea a două corpuri diferite, din contrastul a două vieți asemănătoare. Și din recunoștința pentru Ingmar Bergman care a fost mai puțin interesat de povești și mai mult interesat de misterele lumii interioare”.

Kerek adaugă: „Pentru mine „Persona” este un mod de viață: dedublarea și transferul de identitate fac parte din orice relație de familie, din orice relație de prietenie, din orice relație între oameni. Chiar și din relația om-mașină sau om-câine, pisică etc. Intrăm în viața celuilalt și celălalt intră în viața noastră. Și de cele mai multe ori transferul ne scapă. Pentru mine orice film, orice spectacol de teatru, orice carte începe să existe de abia atunci când mă face să mă pierd. Cu cât mă pierd mai mult, cu atât îmi place mai mult. Spectacolul vine cu un alt timp, cu un alt spațiu, cu o altă lume. Adică cu toate datele care să te facă să te pierzi.” încheie regizorul.

Despre Peter Kerek

Peter Kerek s-a născut în 1975 la Timișoara. A studiat filozofie și teatru la München și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București. A lucrat alături regizori renumiți, precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Peter Zadek și Silviu Purcărete.

Foto: Persona – Adi Bulboacă

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.