Pescuitorii de perle vin la Opera din Brasov
https://www.ziarulmetropolis.ro/pescuitorii-de-perle-vin-la-opera-din-brasov/

     Sămbătă, 9 Februarie  2013,ora 18.30, Sala Operei    “ PESCUITORII de PERLE”                                                      Operă in 3 acte  de George Bizet   Dirijor: Dorel Munteanu Regia: Cristian Mihăilescu       …. VECHI şi NOU….. De ce VECHI ?…Pentru că premiera acestei opere a avut loc la Paris în 1863. De ce NOU ? Pentru […]

Un articol de Andrada Văsii|4 februarie 2013

    

Sămbătă, 9 Februarie  2013,ora 18.30, Sala Operei

 

 “ PESCUITORII de PERLE”

 

 

                                                 Operă in 3 acte  de George Bizet

 

Dirijor: Dorel Munteanu

Regia: Cristian Mihăilescu

 

 

 

…. VECHI şi NOU…..

De ce VECHI ?…Pentru că premiera acestei opere a avut loc la Paris în 1863.

De ce NOU ? Pentru că premiera acestui spectacol a avut loc la Opera din Braşov în 2005.

VECHI şi NOU: file de poveste şi muzică; iubire şi prietenie; gelozie şi sacrificiu !

Cum poţi scrie într-un  cuvânt, totul despre un spectacol hipnotic,cu scene  ritmate ,arii impresionante ,costume si decoruri uimitoare ,momente  dansante .. toate minunat asamblate intr-un spectacol de exceptie, in regia  Cristian Mihăilescu? Totul  pe o muzică narcotică a lui Bizet,cu parfum puternic halucinogen  al florilor din Ceylon,acolo unde se petrece acţiunea (astăzi Sri Lanka)

IMPRESIONANT ! -ar răspunde simplu, un spectator de astăzi, aflat în marile săli de Operă ale lumii sau în Sala Operei Braşov.

 

…”Pescuitorii îşi pregătesc uneltele şi îşi repară cabanele de pe malul mării, Zurga şi prietenul lui Nadir,evoca iubirea lor  pentru o dansatoare sacra pe care amandoi o parasisera in numele prieteniei lor.Dar tot in numele prieteniei …  Zurga sfărşeşte  pe rugul pregătit pentru Leila şi Nadir”

Aşadar,dragoste, jurăminte, gelozie, sacrificiu  …toate în

”PESCUITORII de PERLE”de G. Bizet  cu :Valentina Margaras  (Leila), Valentin Marele (Zurga), Mihai Irimia (Nadir), Cristian Fieraru (Marele Preot)

             Corul, Orchestra şi  Baletul  Operei Braşov

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.