Peste 200.000 de oameni au participat la a doua ediție SPOTLIGHT 
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-200-000-de-oameni-au-participat-la-a-doua-editie-spotlight/

Peste 200.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a doua ediţie Spotlight – Bucharest International Light Festival. Timp de 4 zile Calea Victoriei a devenit pietonală şi a reunit instalaţii de artă ale artiştilor români şi internaţionali, sesiuni de video-mapping şi iluminat arhitectural care au reinventat principalele clădiri de pe acest traseu: Cercul Militar Naţional, Hotelul Novotel, Clădirea CEC, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă al României.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2016

 

Pentru că anul acesta Spotlight a stat sub semnul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, care are printre priorități accesul la artă și migrarea evenimentelor culturale din centru spre periferia orașului, Spotlight a fost prezent și în cartierele bucureștene, prin iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice – Foișorul de Foc, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Statuia geniului „Leul”.
Un show impresionant a marcat deschiderea oficială. Zoli Toth Project și britanicii de la Lords of Lightning au fost primii artiști care au pus Capitala într-o altă lumină, din centru și până-n cartiere.
Una dintre principalele atracții ale Festivalului, video-mapping-ul realizat de Mindscape Studio, Odă Bucuriei, a marcat Ziua Europei (9 mai). Cercul Militar a fost scena unui poem vizual de forme și culori spus pe acordurile lui Ludwing van Beethoven, în a patra mișcare a Simfoniei a 9-a. Mulțumiri Societății Române de Radiodifuziune și Electric Brother.
O altă instalație care a surprins publicul prezent prin amploare și ingeniozitate a fost holograma de proporții uriașe, realizată de artiștii români de la Aural Eye Visions Studio, proiectată pe clădirea BCR. Pentru realizarea acesteia s-a folosit cel mai puternic proiector din țară în acest moment (30.000 de lumeni). Instalația s-a bazat pe cele mai noi tehnologii de facetracking existente, care au cel mai mare nivel de interactivitate. Ecranul a avut 3 straturi de 20m x20m.

 

În ultima seară a festivalului, cei de la Les Ateliers Nomad au pregătit o surpriză, prin intervenția live a doi artiști români,  Mr.Jurjak și Melak (Nopame), care au controlat prin intermediul instalațiilor proiecția, sunetul și luminile de pe Hotelul Novotel, oferind un scurt live session celor prezenți în locație. Tema muzicală de bază a fost piesa „Șoapte” a artistului Mr.Jurjak, împărțită pe instrumente și armonii, asociate fiecărui buton din controlere, la care s-au adăugat elemente de percuție, astfel încât publicul a putut interveni direct asupra compoziției.
Festivalul Internațional al Luminii, partener din acest an, a fost prezent cu trei instalații, care au oferit publicului bucureștean accesul la instalații de artă realizate de artiști internaționali prin Light Carpet IRIS (NL), The Penguin Army (DE) și Angels of Freedom (ISR).
Un alt partener internațional puternic, Signal Festival din Praga a facilitat prezența la festival a instalației Fantastic Planet (AU), realizată de artista Amanda Parer, un gigant gonflabil și luminos, cu o înălțime de 12 metri.
Resursele alocate au fost impresionante, o echipă de peste 100 de oameni contribuind la realizarea festivalului, dintre care peste trei sferturi constând în personal tehnic specializat. În total, o suprafață de aproximativ 6500 m2 a fost iluminată în cadrul festivalului.
Festivalul Internațional al Luminii poziționează Bucureștiul în circuitul celor mai importante capitale europene ce găzduiesc manifestări similare și își propune să includă orașul București în circuitul celor mai importante festivaluri de profil și, în același timp, să îi ofere publicului larg un spectacol unic în România.

 

Urmează:
Festivalul de muzică alternativă Sound & Vision (20 – 22 mai)

Evenimentul dedicat copiilor Cișmigiul copiilor (29 mai)

Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă B-Fit in the street! (9-12 iunie)

 

 

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.