Peter O’Toole – despre actorie, faimă și sport
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-despre-actorie-faima-si-sport/

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viaţă excentric – condimentat cu alcool şi cu jocuri de noroc – şi pentru francheţea cu care le răspundea jurnaliştilor. Peter O’Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2013

A rămas celebru pentru filmele sale (a fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal), pentru stilul de viață excentric, condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc și pentru franchețea cu care le răspundea interlocutorilor. Mai jos sunt câteva dintre răspunsurile pe care Peter O’Toole le-a dat jurnaliștilor, de-a lungul anilor:

Despre actorie

● „Nu știu nimic despre școala lui Stanislavski. Mă întreb cum a apărut. Oamenii de genul meu cred că noi aparținem modului tradițional de a spune povești. Nu prea văd cum se potrivește tipul acela de introspecție cu treaba publică de a spune o poveste. Mi se pare prezumțios. Autorul a făcut deja asta.”

● „Sunt un actor foarte fizic. Folosesc totul – degetele de la picioare, dinții, urechile, totul. Nu mă refer la fizic doar în sensul de mișcare și de vigoare. Mi se întâmplă să îmi amintesc forma unei scene după felul în care stau, după ceea ce fac.”

● „Dragostea pentru ea este imensă și va fi cu mine pentru totdeauna. M-a transformat din nimic în ceva, nu în mare lucru, dar în ceva. Dacă faci ceva bine și cu plăcere, ce poți să ceri mai mult?”

● „Orice actor respectabil știe ce înseamnă competiția. Mai demult, pe la 1800, teatrul era la egalitate cu boxul.”

● „Îmi câștig pâinea ca actor. Din asta trăiesc. Cu cât trăiesc mai mult, cu atât e mai scump. Așa că muncesc. Și nu pot fi enorm de selectiv. Câte scenarii frumoase îți vin într-o viață? Practic, eu am avut mai multe decât oricine. Acum pot să spun, după cum arată plicul, dacă e vorba de un scenariu bun sau nu.”

Despre regizori

● „Amatori! Dacă vrei să fii regizor de teatru, care sunt cerințele? Mă pot gândi la trei: nu poți să scrii, nu poți să joci, nu poți să faci jonglerii. Atunci ce naiba cauți în teatru? Mediocritate.”

Despre filmul „Lawrence of Arabia”

● „Nu-mi imaginez pe cineva mai diferit de mine decât T.E. Lawrence” (n.red. – personajul principal din film, interpretat de O’Toole)

● „A durat nouă luni, în deșertul Iordaniei. Trăiam în corturi; de câteva ori am avut o rulotă. Filmam 10-12 zile, apoi aveam două-trei zile libere și mergeam la Ierusalim sau la Beirut cu Omar (Sharif – n. red.), unde ne risipeam banii la poker.”

Peter_O'Toole_--_LOA_trailer

Peter O’Toole (1932 – 2013)

● „Am iubit deșertul, chiar l-am iubit. Am ajuns acolo cu trei luni înainte să înceapă filmările în ideea că voi învăța să călăresc o cămilă. Imposibil. Ceea ce vezi e un european cocoțat incomod, pe o brută uriașă, care fornăie și galopează. După un timp, fundul îmi sângera de la balansul în sus și în jos pe acest mare dragon fornăitor.”

Despre faimă

● „M-am trezit într-o dimineață ca să descopăr că sunt faimos. Am cumpărat un Rolls-Royce alb și am condus pe Sunset Boulevard, purtând ochelari de soare, un costum alb și făcând cu mâna ca Regina Mamă.”

● „Celebritatea e insidioasă. Ți se urcă în corp prin degetele de la picioare. Nu-ți dai seama ce ți se întâmplă până nu îți ajunge la cap. Și atunci devine periculoasă.”

Despre sport

● „Singurul sport pe care îl fac este mersul în spatele sicrielor prietenilor care au făcut sport.”

Despre fumat

● „Nu suport lumina. Urăsc vremea. Ideea mea de Paradis este plimbatul dintr-o cameră plină cu fum într-alta.”

Despre Dumnezeu

● „Când am realizat că eu sunt Dumnezeu? Ei bine, mă rugam și dintr-o dată mi-am dat seama că vorbesc cu mine însumi.”

Citatele din Peter O’Toole: www.slate.com, usatoday.com, npr.org, voices.suntimes.com, bbc.co.uk, movies.yahoo.com

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.