Pianistul american Dave Brubeck, o legenda a jazzului, a murit la varsta de 91 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-american-dave-brubeck-o-legenda-a-jazzului-a-murit-la-varsta-de-91-de-ani/

Pianistul şi compozitorul american de muzică de jazz David „Dave” Brubeck a murit miercuri, la vârsta de 91 de ani, cu o zi înainte de cea de-a 92-a aniversare a sa, a anunţat managerul artistului, Russell Gloyd.   „A murit în această dimineaţă în urma unui stop cardiac”, a precizat Gloyd. „S-a întâmplat pe neaşteptate, […]

Un articol de Andrada Văsii|6 decembrie 2012

Pianistul şi compozitorul american de muzică de jazz David „Dave” Brubeck a murit miercuri, la vârsta de 91 de ani, cu o zi înainte de cea de-a 92-a aniversare a sa, a anunţat managerul artistului, Russell Gloyd.

 

„A murit în această dimineaţă în urma unui stop cardiac”, a precizat Gloyd.

„S-a întâmplat pe neaşteptate, ne pregăteam să îi organizăm o petrecere mare duminică, pentru că urma să împlinească 92 de ani, mâine”, a adăugat managerul artistului american.

Muzicianul a decedat la spitalul Norwalk din statul Connecticut.

Dave Brubeck, născut în California, era cunoscut mai ales pentru grupul său de jazz Dave Brubeck Quartet, care l-a făcut celebru în 1951, din care făcea parte şi saxofonistul Paul Desmond.

Albumul său „Time Out”, care a inclus în special piesele „Blue Rondo a la Turk”, „Take Five” şi „Three to Get Ready”, s-a bucurat de un succes uriaş în 1959.

Dave Brubeck – care a susţinut concerte până în 2011 – a sfidat pe parcursul întregii sale cariere convenţiile şi clasificările impuse muzicienilor de jazz.

El a compus alte două piese celebre – „Your own sweet Way” şi „The Duke”.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Dave Brubeck a înfiinţat mai multe cvartete şi a compus muzica pentru două spectacole de balet, un musical, un oratoriu şi numeroase compoziţii pentru trupe de jazz şi orchestre.

Dave Brubeck a fost căsătorit cu Iola Marie Whitlock, care îi era agent şi textier, cu care a avut şase copii. Patru dintre aceştia sunt muzicieni.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Dave Brubeck a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii muzicale, precum Medalia Naţională pentru Arte, premiul Grammy pentru întreaga carieră şi Kennedy Centre Honour.

 

Sursa: Mediafax

29
/08
/17

Pe 2 septembrie are loc prima ediție Walk & Shoot destinată începătorilor în fotografie. Fotograful coordonator va fi Alex Axon, iar echipa de povestitori va fi asigurată de Merg.În.România.

29
/08
/17

Tocmai s-a sfârșit cea de-a opta ediție a Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară). Cum a fost?

29
/08
/17

Jucăm cu Armenia şi aceasta este o veste cu adevărat bună, având în vedere că singura victorie oficială la cârma echipei României a germanului Daum este în faţa acestei echipe.

29
/08
/17

Calul era unicul motiv de mândrie al lui Florea. Căruţa nu, pentru că în zilele geroase de iarnă din ea mai rămâneau doar osiile și roțile, restul intra pe foc.

29
/08
/17

Una dintre cele mai iubite și cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei românești, Moromeții, va avea parte de o continuare, la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea. Personajele lui Marin Preda se întorc pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

28
/08
/17

Actorul Orlando Bloom va produce şi va fi protagonistul serialului “Carnival Row” care va fi lansat de Amazon în 2019, informează Variety. Acţiunea serialului are loc într-un oraş neo-victorian în care creaturi mitice s-au refugiat din cauza războaielor care le-au distrus locurile natale.

28
/08
/17

“Simţurile nu înşală, judecata înşală.” - Johann Wolfgang von Goethe / „Dacă ne cercetăm bine, aproape întotdeauna vom găsi la noi un păcat pe care-l osândim la alţii.” – Lev Tolstoi. Lev Tolstoi şi Goethe, doi dintre sei mai importanţi gânditori ai lumii, s-au născut într-o zi de 28 august.

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

26
/08
/17

Nicio altă societate nu a primit atât de mulţi imigranţi ca Statele Unite ale Americii, iar fiecare grup a contribuit cu ceva diferit şi unic la ceea ce reprezintă astăzi această naţiune. Poveştile celor care au creat America au fost reunite într-un nou serial difuzat de HISTORY®, începând de astazi, 26 august, de la ora 21:00.