„Picasso versus Einstein”, câștigător la COMEDIA ȚINE LA TINEri
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-versus-einstein-castigator-la-comedia-tine-la-tineri/

„Picasso at Lapin Agile” („Picasso versus Einstein”), regia Teodora Petre, scenografia Andrei Șova este câştigătorul concursului COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediţia a XI-a, 2020 la Teatrul de Comedie.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2022

Textul dramatic aparține celebrului actor, scriitor, producător și muzician american, Steve Martin și a fost scris în anul 1993. Premiera mondială a avut loc pe 13 octombrie 1993, la Steppenwolf Theatre din Chicago, Illinois, după care a fost reprezentat la New York, unde s-a bucurat de mare succes și de cronici extraordinare. Montarea acestei piese reprezintă o premieră națională.

Steve Martin și-a imaginat cum ar arăta o întâlnire extrem de comică între Einstein și Picasso, cu puțin înainte ca amândoi să-și pună iremediabil amprenta pe secolul XX. Deși amândoi sunt destul de celebri încât să fie recunoscuți atunci când intră într-un bar, și sunt foarte conștienți de potențialul lor, marile lor descoperiri nu au avut încă loc.

Ediția cu numărul XI a însumat un număr de 15 proiecte depuse, iar juriul care a desemnat câștigătorul a fost format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorul Vlad Massaci și Monica Similea, director adjunct artistic al Teatrului de Comedie. Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, în cadrul anului curent, și va deveni parte din repertoriul acestuia.

COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.