Pierre Lemaitre a câştigat premiul Goncourt
https://www.ziarulmetropolis.ro/pierre-lemaitre-a-castigat-premiul-goncourt/

Scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său ,,Au revoir là-haut”, informează AFP.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său „Au revoir là-haut”, informează AFP.

Acest roman, publicat de editura Albin Michel, despre o generaţie pierdută, demobilizaţii din Primul Război Mondial, sacrificaţi de o Franţă vlăguită după patru ani de oroare în tranşee, a fost recompensat de membrii juriului Goncourt, în al doilea tur de scrutin, cu şase voturi contra patru.

Pierre Lemaitre, care se număra printre favoriţi, l-a învins pe principalul său contracandidat, Frédéric Verger, care era nominalizat cu romanul său de debut, „Arden”, apărut la editura Gallimard.

Ceilalţi doi scriitori nominalizaţi în acest an la premiul Goncourt au fost Jean-Philippe Toussaint, cu romanul „Nue” (editura Minuit), şi Karine Tuil, cu romanul „L’invention de nos vies” (editura Grasset).

Premiu prestigios pentru Pierre Lemaitre, scriitorul tradus în peste 20 de limbi

Pierre Lemaitre, născut pe 19 aprilie 1951, la Paris, este un romancier şi scenarist francez. Romanele sale au fost traduse în peste 20 de limbi străine. Din 2011, Pierre Lemaitre este administrator al Société des gens de lettres (SGDL).

Premiul Goncourt pe 2012 a revenit scriitorului francez Jérôme Ferrari, pentru volumul „Le Sermon sur la chute de Rome”, publicat la editura Actes Sud.

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.

Pierre Lemaitre

Cărţile scriitorului Pierre Lemaitre, în librării

În 2013, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 24 octombrie scriitorului Christophe Ono-dit-Biot, pentru volumul „Plonger”, publicat de editura Gallimard.

Tot luni, în aceeaşi zi cu premiul Goncourt, va fi decernat premiul Renaudot. Premiul Femina va fi decernat pe 6 noiembrie, în timp ce premiul Médicis va fi acordat pe 12 noiembrie, notează Mediafax.

Premiul Interallié încheie sezonul distincţiilor literare franceze pe 19 noiembrie.

Foto credit: Pierre Lemaitre

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.