Piersic, Cărbunariu, Vizante şi Oprişor, printre câştigătorii Galei Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/piersic-carbunariu-vizante-si-oprisor-printre-castigatorii-galei-comediei-romanesti/

Florin Piersic, Gianina Cărbunariu, Marius Florea Vizante, Antoaneta Zaharia şi Mirela Oprişor se numără printre câştigătorii Galei Comediei Româneşti, organizată în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti – festCO.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Gala Comediei Româneşti a fost organizată duminică seară, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din Bucureşti. La eveniment au fost decernate premiile Festivalului Comediei Românești – festCO, ediţia a XII-a, şi ale Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a, informează Mediafax.

Anul acesta Festivalul Comediei Româneşti – festCO a acordat următoarele premii:

premiul de excelenţă „Radu Beligan” actorului Florin Piersic şi premiul pentru eveniment teatral spectacolului „Lecţia de violoncel„, în care joacă Radu Beligan.

Secţiunea oficială

La secţiunea oficială, selecţioner festCO 2014 a fost Ileana Lucaciu, iar juriul a fost alcătuit din Ana Ciontea, Cristina Modreanu, Gheorghe Visu, József Bartha şi AtillaVizauer.

Astfel, marele premiu al juriului a fost acordat spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală!„, de Eugène Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, montat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte premiul pentru cel mai bun spectacol, acesta a fost acordat spectacolului „O… ladă„, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ.

Gianina Cărbunariu a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul „Solitaritate”, montat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Trei grei ai comediei româneşti: George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Marin Moraru

Trei grei ai comediei româneşti: George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Marin Moraru

La categoria „cel mai bun actor în rol principal„, premiul a fost câştigat de Marius Florea Vizante, pentru rolul Petrică din spectacolul „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Vlad Massaci, montat la Teatrul de Comedie,

iar la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal„, premiul a fost câştigat de Antoaneta Zaharia, pentru rolul Dacia din spectacolul „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, în regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Odeon.

În ceea ce priveşte premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, acesta a fost câştigat de Ionuţ Caras, pentru rolurile Zmeul şi Baba Anica din spectacolul „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, iar premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenuit Mirelei Oprişor, pentru rolul Mia din spectacolul „Acasă la tata”, montat la Teatrul de Comedie.

Secţiunea Teatre independente

La secţiunea Teatre independente, juriul festCO 2014 a fost alcătuit din Alexandru Berceanu, Vladimir Anton şi Eugen Gyemant.

Astfel, premiul special al juriului i-a revenit spectacolului „Freak Show„, one man show cu Florin Piersic Jr., premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câştigat de „Zic-Zac„, de Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, în regia Andreei Gavriliu, montat la Godot Cafe-Teatru, iar premiul „Noi la Sala Nouă” a fost câştigat de spectacolul „Fisura„, de Flavius Lucăcel, în regia lui Victor Olăhuţ.

Concursul de Comedie Românească – dramarturgie

În ceea ce priveşte juriul Concursului de Comedie Românească – dramarturgie, acesta a fost alcătuit din Adrian Lustig, Dragoş Huluba şi Alexandru Mâzgăreanu.

Astfel, premiul I a fost câştigat de „Urangutanul„, de Marian Popescu, „Câinele„, de Mona Radu a câştigat premiul al II-lea, iar „La vita e bella„, de Radu F. Alexandru, a obţinut premiul al III-lea. De asemenea, „Aer curat”, de Vera Ion, a obţinut o menţiune specială.

Ediţia din acest an a Festivalului Comediei Româneşti – festCO s-a desfăşurat în perioada 24 mai – 1 iunie.

Marin Moraru, Radu Beligan şi Lamia Beligan, la Gala festCO

Marin Moraru, Radu Beligan şi Lamia Beligan, la Gala festCO

Festivalul Comediei Româneşti – festCO a fost înfiinţat în 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. festCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole care au la bază texte de comedie românească. Cele 11 ediţii desfăşurate până în prezent au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat, cât şi companii independente.

Foto cu Piersic, Cărbunariu, Oprişor, Marius Florea Vizante şi Lecţia de violoncel

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.