„Pilafuri și parfum de măgar”, regia Silviu Purcărete, de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/pilafuri-si-parfum-de-magar-regia-silviu-purcarete-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu difuzează în premieră absolută online, în această seară, de la ora 19:00, primul spectacol pus în scenă la Sibiu de regizorul Silviu Purcărete: „Pilafuri şi parfum de măgar”, spectacol ce are la bază texte alese de Silviu Purcărete şi Alain Garlan din „O mie şi una de nopţi”.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2020

Spectacolul este o producție din anul 2001 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a naționalului sibian, pe muzica lui Vasile Șirli. Scenografia este realizată de Helmut Sturmer. Programul transmisiilor online va fi urmat sâmbătă, 28 martie 2020, de un alt spectacol semnat de Silviu Purcărete, „Cumnata lui Pantagruel”, iar duminică, 29 martie 2020, TNRS va difuza unul dintre cele mai noi spectacole din repertoriu, „Femei”, concept spectacol Raluca Iani.

Nume sonore ale scenei românești de teatru au făcut parte în anul 2001 din distribuția spectacolului „Pilafuri și parfum de măgar”: Diana Văcaru-Lazăr, Valer Dellakeza, Virgil Flonda (†), Ilie Gheorghe (†), Angel Rababoc, Ovidiu Moț (†), Cristian Stanca – actor cunoscut al TNRS, care a fost totodată și asistent de regie, Diana Fufezan, Delia Ghiță, Antonia Ilie, Michaela Mihai, Ofelia Popii, Mirona Iona Tatu, Florentina Țilea, Codruța Vasiu, Haricleea Bădescu, Liviu Cheloiu, Adrian Neacșu. Din distribuție au făcut parte și studenții de atunci ai școlii de teatru de la Sibiu, astăzi actori cunoscuți ai scenei românești: Denise Ababei, Oana Ceaușu, Nicoleta Fruman, Silvana Naghi, Veronica Popescu, Eleonora Poșircă, Cătălina Sima, Cristina Stoleriu, Miruna Vaju, Florin Coșuleț, Alin Olteanu, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru

„Pilafuri și parfum de măgar a fost primul spectacol pus în scenă la Sibiu, de Silviu Purcărete! Marele regizor a fost prezent la FITS de la prima ediție cu „Decameronul”, de la Teatrul din Râmnicu Vâlcea, apoi cu marile spectacole ale Teatrului Național din Craiova, inclusiv „Danaidele”, jucat în sala de sport a Academiei Forțelor Terestre. Avem, din fericire, și un documentar al repetițiilor realizării acestui spectacol, pe care îl vom difuza în viitor! Dacă vă uitați pe distribuția spectacolului veti vedea tineri actori, prima promoție a școlii de teatru de la Sibiu precum și studenții de atunci, deveniți azi vedete ale scenelor de teatru si film. Îi veți descoperi deasemenea, pe inegalabilii Virgil Flonda, Ilie Gheorghe si Valer Dellakeza! Vom rosti împreuna cu Domnul Eminescu: «Vede-n capăt începutul. Cine știe să le învețe!» Vizionare plăcută!” Constantin Chiriac, director general TNRS

Programul complet al evenimentelor TNRS, online, de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2020:

Ora 17:00

Conferință specială FITS și TNRS

Constantin Chiriac în dialog cu Silviu Purcărete

Despre bucuria și înțelepciunea de a vorbi puțin

Ora 19:00

Pilafuri și parfum de măgar, regia Silviu Purcărete

Ora 20:30

Fotoliul cu povești și poezie – povești pentru copii și părinți în lectura actorilor Ofelia Popii, Ciprian Scurtea și a fetiței lor Sofia Luna

Ora 21:00

Seară de lectură cu actorii secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

Evenimentele vor fi difuzate pe canalele oficiale de comunicare online ale TNRS: site, YouTube, Facebook. Transmisiile secției germane vor fi difuzate pe pagina oficială de Facebook a secției germane a TNRS. Vizionarea spectacolelor difuzate online este gratuită, TNRS nu percepe bilet pentru evenimentele difuzate pe internet.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).