„Planșa” – debutul regizorului Andrei Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/plansa-debutul-regizorului-andrei-gheorghe/

Planşa, lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Gheorghe va avea premiera vineri, 26 septembrie, la Cinema Studio. Din 15 noiembrie, Planşa va fi lansat în cinematografele din toată ţara.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

Planșa îi aduce în atenția publicului pe Anda (Olimpia Melinte), Alex (Silvian Vâlcu) și Mircea (Marian Adochiței). Alex, fost campion la scrimă își reia activitatea în calitate de antrenor al Andei, nou venită la Clubul de Scrimă din Constanța. Prin prisma pasiunii comune pentru sport, cei doi dezvoltă o relație care trece dincolo de barierele profesionale, fapt ce generează tensiuni în relația dintre Anda și Mircea, iubitul și colegul de club al acesteia.
Odată cu apropierea campionatului naţional de scrimă, tânăra este pusă în situația de a alege: fie continuă relaţia cu Mircea, care nu are încredere în vocaţia ei de sportivă, fie îşi urmează visul şi acordă o șansă unei relaţii cu Alex.

Motivația regizorală

,,Filmul caută esența unei povești de dragoste. Pentru a mă apropia cât mai mult de un sentiment atât de generalist și atât de cunoscut, am considerat că este necesară o abordare de la distanță a conflictului. Am încercat să elimin conflictul, dar să păstrez starea. Personajele țin frustrările în interiorul lor până în ultimul moment”, povestește regizorul Andrei Gheorghe.

Totodată, elementele de decor ce îi pot induce spectatorului o stare sau un conflict sunt eliminate. Numărul personajelor și al figurației este redus la minimum. Sunt păstrate doar câteva detalii cheie care să ajute povestea să înainteze. Spațiul este tratat în același fel. Acțiunea se desfășoară într-un spațiu pustiu, dar nemărginit. Toate personajele practică un sport individual. Starea vine din alăturarea acestor elemente de spațiu nemărginit și personaje introvertite. Personajul principal locuiește pe o barcă, dar nu poate naviga cu ea. Este antrenor, dar nu poate practica.

Muzica, realizată de Paul Ilea (Kult Studio), susține toată această căutare prin note lungi, care nu definesc un moment și nu amplifică un conflict, ci netezesc drumul spectatorului spre sufletul personajelor. Este o coloană sonoră care se potrivește întru totul demersului artistic.

Planșa este o producție realizată de DaKINO Production și DIUD Film, cu finanțare exclusiv independentă.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești