„Plugarul şi moartea“ şi „L-am servit pe regele Angliei“, între premierele Teatrului Maghiar din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/plugarul-si-moartea-l-am-servit-pe-regele-angliei-intre-premierele-teatrului-maghiar-din-cluj/

Spectacolele ,,Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, ,,L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, ,,Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac şi ,,Sweeney Todd” de Stephen Sondheim vor avea premiera în noua stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va începe în 8 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|23 august 2013

Spectacolele „Plugarul şi moartea“ de Johannes von Tepl, „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac şi „Sweeney Todd” de Stephen Sondheim vor avea premiera în noua stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va începe în 8 septembrie.

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, directorul instituţiei, Tompa Gabor, afirmă că în noua stagiune vor fi puse în scenă spectacole ale unor regizori din România şi din străinătate.

Astfel, piesa „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, regizată de Mihai Măniuţiu, va avea premiera în 8 spetembrie, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale „George Banu”, iar la spectacolul „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal au început repetiţiile cu regizorul Michal Dočekal.

În cadrul noii stagiuni vor mai fi puse în scenă spectacolele „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, în regia lui Silviu Purcărete, „Sweeney Todd” de Stephen Sondheim, regizat de Dragoş Galgoţiu, „Caravaggio” (regia Robert Woodruff), „Leda” de Miroslav Krleža, în regia lui Robert Raponja, „Brad de Crăciun la familia Ivanov” de Al. Vvedenski, regizat de Andras Urban, „Bolero” de Péter Demény, în regia lui István Albu, şi „Serena in X-tremis” de Stephanie Robinson & Theodore Shank.

De asemenea, multe dintre spectacolele de succes ale teatrului vor rămâne în repertoriu. Pe lângă acestea, se vor relua, cu o nouă distribuţie, spectacolele: «Născut pentru niciodată» de András Visky, regia Gábor Tompa, şi «Unchiul Vania» de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban.

Tompa Gabor,
director

Un proiect special al acestei stagiuni va fi coproducţia „Social Error – Ultimul om din…”, realizat în parteneriat cu Uniunea Teatrelor din Europa. Proiectului internaţional regizat de Viktor Bodo i se vor alătura actori ai Teatrului Maghiar de Stat Cluj, două reprezentaţii urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, notează Mediafax.

Conform sursei citate, va continua seria programelor conexe, iniţiate şi derulate în stagiunile anterioare: spectacole-lectură, lansări de carte, întâlniri cu scriitori renumiţi, concerte.

Info:

Pentru spectacolele din lunile septembrie şi octombrie biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete.

Pentru noua stagiune, teatrul va pregăti lunar promoţii pentru achiziţionarea online a biletelor şi alte oferte.

Foto credit: spectacolul „Ubu rege”, Teatrul Maghiar de Stat, Biro Istvan

 

11
/01
/15

Casa de Producție TVR a programat luni, 12 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat (premiera tv: 1990). Dialogul absurdului începe într-o sală de așteptare... Omul cu ziarul (Claudiu Istodor), Bătranul cu Baston (Gheorghe Dănilă) și Doamna cu Voal (Camelia Zorlescu) devin vizibil deranjați de prestația de neoprit a Omului cu Violoncel (Dan Joițoiu).

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, pe scena Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc o reprezentație cu piesa Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu actorii Marcel Iureș și George Mihăiță. Produs de Teatrul ACT, spectacolul este o adaptare după romanul Moromeții de Marin Preda.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

09
/01
/15

În luna ianuarie, publicul de toate vârstele are ocazia de a viziona unul dintre cele mai îndrăgite și longevive spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, “O noapte furtunoasă”. În regia lui Mircea Diaconu, celebra piesă scrisă de I.L. Caragiale este adaptată publicului tânăr, rămânând an de an în actualitate.

09
/01
/15

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va oferi publicului în 2015 - pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current – piese de actualitate și povești nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referință, cu piesa românească și cu spectacolul de autor.

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.