Poetul Luis Rosales, o voce importantă a Generației ’36, celebrat la sediul Institutului Cervantes din Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/poetul-luis-rosales-o-voce-importanta-a-generatiei-36-celebrat-la-sediul-institutului-cervantes-din-madrid/

Luni, 5 aprilie 2021, la sediul central al Instituto Cervantes din Madrid, va fi omagiat unul dintre poeţii spanioli de seamă, Luis Rosales, al cărui nume este legat şi de filiala de la Bucureşti a cunoscutei instituţii din capitala Spaniei, biblioteca purtând numele acestuia.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2021

Evenimentul omagial, desfășurat în prezența directorului general al Instituto Cervantes Madrid, Luis García Montero, și al Institutului Cervantes din București, Jorge Jiménez-Zumalacárregui, va cuprinde două evenimente speciale și va fi transmis online, în streaming pe canalele Instituto Cervantes.

Primul dintre acestea, care va avea loc la ora 11 la Madrid (ora 12 la București), îl reprezintă depunerea unor importante documente ce aparțin scriitorului Luis Rosales într-una dintre cele peste 1.800 de cutii de valori din Caja de las Letras – seiful destinat să prețuiască și să protejeze pentru timp îndelungat mici părți din legatele artistice ale unor mari nume ale culturii de limbă spaniolă și din limbile co-oficiale ale Spaniei (catalana, galiciana și basca). Legatul In Memoriam Luis Rosales va fi depozitat chiar de fiul poetului, Luis Rosales Fouz, care va oferi edițiile princeps ale volumelor Abril, Retablo de Navidad, La Casa encendida, precum și o ediție a Operelor Complete.

Cea de-a doua parte a omagiului va avea loc seara, la ora 19.00 (20.00 ora Bucureștiului), fiind vorba despre masa rotundă prilejuită de publicarea cărții Desde que tus pasos me abren el camino. Un paseo por el Madrid de Luis Rosalesun volum care reconstituie o plimbare imaginară prin locurile cele mai apropiate de sufletul scriitorului, la Madrid sau la Cercedilla, locul din proximitatea capitalei spaniole unde acesta obișnuia să se retragă. Autorii cărții, Luis Rosales Fouz și Cova Sánchez-Talón, ce relatează în volum momente și întâmplări din viața poetului necunoscute încă de publicul cititor, vor fi prezenți la eveniment.

Masa rotundă va continua cu lectura unor poeme din opera scriitorului omagiat, în limba spaniolă, de jurnalistul Antonio Lucas și poeta Rocío Acebal, iar în limba română, de poetul și traducătorul Dinu Flamând.

#Luis Rosales, o voce importantă a Generației ‘36, laureat al prestigiosului Premiu Cervantes în 1982 

Luis Rosales (Granada, 1910 – Madrid, 1992) a fost poet și eseist, reprezentant al Generației literare spaniole de la 1936, o generație profund marcată de Războiul Civil spaniol și de urmările acestuia. Rosales a fost membru a Academiei Regale Spaniole și al Hispanic Society of America, director al prestigioasei reviste Cuadernos Hispanoamericanos, membru al Consiliului Privat al Contelui de Barcelona. În 1982 i-a fost decernat Premiul Miguel de Cervantes pentru întreaga operă. Printre cele mai importante volume ale sale sunt: Abril (1935), El contenido del corazón (1941), La casa encendida (1949) și Rimas (1951).

Omagiul dedicat lui Luis Rosales face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 30 de ani de la înființarea Instituto Cervantes, o serie amplă de manifestări ce se vor desfășura pe parcursul întregului an și care a debutat pe 24 martie, cu vizita la Caja de las Letras a Prințesei Leonor a Spaniei.  

*

Biblioteca Luis Rosales din cadrul Institutului Cervantes din București s-a deschis publicului în ianuarie 1995, iar în iunie 2005 a primit numele poetului și eseistului Luis Rosales, reprezentând în România un punct de referință fundamental pentru toți cei ce doresc să aibă acces la orice informație, pe orice suport (cărți, reviste, resurse audiovizuale etc.) despre Spania și America Latină. Rafturile Bibliotecii numără în prezent peste 30.000 de volume, limba predominantă fiind spaniola, alături de limbile cooficiale și de traducerile în limba română și de autori români, în limba spaniolă. Biblioteca are și o secțiune, aflată foarte la început, de opere în calo / romani, precum și secțiuni specializate legate de culturile sefardă și al-andalus. Fondul bibliografic este automatizat, oferind acces și la o impresionantă bibliotecă electronică.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).