Portugalia, comedia unei utopii, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/portugalia-comedia-unei-utopii-la-nottara/

Din decembrie, la Nottara, încep reprezentaţiile cu Portugalia de Zoltán Egressy, un text de succes al dramaturgiei contemporane maghiare, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

O comedie despre cum să-ți pui în ordine visele, ca să-ți poți trăi viața. Portugalia este comedia unei utopii, din imediata contemporaneitate, marcate de duhul exodului sau al violenţei. Este povestea care ne arată că fericirea e în altă parte.

Portugalia lui Victor Ioan Frunză este un exemplu strălucit de teatru popular, cu actori formidabili: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac.

Un bar de țară, din Irgács, localitate inexistentă dintr-o Ungarie universalizată. Un spațiu de niciunde, în care timpul stă în loc și în care niciodată nu se întâmplă nimic, cu oameni rămași pentru totdeauna încâlciți în propriile vise, o lume în care kitsch-ul capătă accente de o dureroasă duioșie tragi-comică.

Oameni fără nume, care se ascund în spatele unor porecle, deportați la o margine de univers, veșnic tânjind către altceva, dar incapabili să se desprindă din ei înșiși. E o gingașie infinită în modul în care Victor Ioan Frunză și Adriana Grand au construit barul din Irgács.

Un Christ de tablă, colorat, agățat pe perete, un televizor lăsat deschis la o telenovelă, pahare ieftine și sifoane dintr-o lume care se stinge, mese improvizate din deșeuri și-un aragaz vechi. O mică dramă urmează să se întâmple în târgul de la capătul lumii.

Un băiat iubea o fată, iar fata visa la un Făt-Frumos de la oraș. Și într-o zi Făt-Frumos apare ca printr-o minune în Irgács, fără cal alb și evadat dintr-o căsnicie nefericită, direct de la Budapesta, și se îndrăgosteşte de ea; dar minunea ține trei zile.

Între timp, la același bar destinele se leagă și se dezleagă, se pune la cale un omor, un tânăr nefericit, cu suflet dostoievskian, se pregătește de-o

Cristina Florea si Catrinel Dumitrescu, în Portugalia

Cristina Florea si Catrinel Dumitrescu, în Portugalia

eternitate să-și părăsească soția alcoolică, dar se întoarce la ea a doua zi, un preot, trist și puțin ratat, predică despre frica de Dumnezeu și despre moarte.

Și fiecare visează la Portugalia lui. Un tărâm din poveşti, unde marea se întâlnește cu cerul. Portugalia e aici Moscova lui Cehov.

Lucrat cu o precizie de bijutier, spectacolul dezvăluie o excelentă trupă de actori. Iar marele merit al lui Victor Ioan Frunză este că a rămas unul dintre puținii regizori care așează frumos imaginea și muzica peste cuvânt, construind în permanenţă un echilibru în scenă. Îi învață pe actori să spună povestea și își conduce publicul în zone surprinzătoare.

Din decembrie, drumul spre Portugalia trece pe la Nottara

Teatrul Nottara. PORTUGALIA (Portugál) de Zoltán Egressy.

În românește de Csürös Reka.

În distribuție: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac. Scenografia: Adriana Grand.

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză.

Foto: Portugalia – Adriana Grand

24
/04
/23

„Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.”

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Ultima săptămână a lunii aprilie aduce pe scena Operei Naționale București titluri de operă și balet din repertoriul clasic universal precum „Nabucco" de Giuseppe Verdi, „La Bohème" de Giacomo Puccini, „Raymonda" de Alexander Glazunov și „La Traviata" de Giuseppe Verdi, dar și o seară de lieduri intitulată „Moşteniri muzicale" închinată compozitorului Marțian Negrea.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

„E cool să fii pe COOLsound” a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile direcții de dezvoltare anunțate ale COOLsound este promovarea reprezentanților așa-numitei Generații Z, viitori artiști, absolvenți ai facultaților de arte, sau încă masteranzi ori doctoranzi, aflați la început de carieră sau care încă își caută drumul.