Porumboiu, fotbal, casete video, glumiţe şi Şostakovici
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-fotbal-casete-video-glumite-si-sostakovici/

„Al doilea joc”, cel mai recent lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, a fost proiectat în secţiunea necompetiţională Forum. Este un „tip de document”, „un meci de fotbal care devine cumva un film”, a spus cineastul despre pelicula sa.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2014

„Al doilea joc”, cel mai recent lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, a fost proiectat în secţiunea necompetiţională Forum. Este un „tip de document”, „un meci de fotbal care devine cumva un film”, a spus cineastul despre pelicula sa.

Alături de tatăl său, Adrian Porumboiu, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu, regizorul comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua, noteză Mediafax.

Porumboiu

Meciul se desfăşura în 1988. Pe măsură ce meciul se desfăşoară şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul începe să-şi pună întrebări despre modul în care un arbitru imparţial a putut să supravieţuiască într-un stat cu un partid unic.

Titlul ales pentru acest film – „Al doilea joc” – are o strânsă legătură cu ninsoarea abundentă, din cauza acesteia, „meciul parcă prelungindu-se în afara terenului”.

„La un moment dat, tata avea ca sonerie la telefon «Al doilea vals» de Şostakovici şi mă gândeam, la un moment dat, chiar să fie la final, pentru că, la un moment dat, meciul arată sau devine un pic absurd, parcă nu mai înţelegi nici regulile, toată zăpada nu mai delimitează terenul şi parcă meciul se prelungeşte şi în afara lui şi cumva de aici prima intenţie şi după aceea am spus că ar fi mai propriu «Al doilea joc»”, a declarat acesta.

Porumboiu

„Un joc normal, care devine mai mult şi ceva secundar care devine principal. (…) Este un meci de fotbal care devine cumva un film”, a mai spus acesta.

Caseta video pe care este înregistrat meciul dintre Dinamo şi Steaua şi care este folosită pentru film nu are sonor, astfel încât lungmetrajul regizat de Corneliu Porumboiu nu are parte de atmosfera creată în tribune de suporterii celor două echipe.

Chiar şi aşa, imaginea stadionului plin de zăpadă şi tinerii jucători de atunci – Lupu, Lupescu, Mateuţ, Cămătaru, Lung, D. Petrescu, Hagi, Lăcătuş şi Piţurcă – ajută la depăşirea momentelor „goale”.

Porumboiu

În ceea ce priveşte distribuirea filmului în România, Corneliu Porumboiu a spus că acesta ar merge promovat „în zone experimentale”.

„E un proiect atipic, e un tip de film care merge în zone experimentale şi de aceea m-am gândit la un alt tip de distribuţie, poate în zona alternativă. Cinema-ul de autor cred că este consumat în general de femei şi un film despre fotbal nu prea are şanse”, a spus acesta – informează Mediafax.

Filmul a fost bine primit şi de jurnaliştii participanţi la Festivalul de la Berlin, la vizionarea pentru presă sala fiind plină, iar replicile amuzante dintre seniorul Porumboiu şi junior au stârnit râsete în rândul acestora.

Porumboiu

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin are loc în perioada 6 – 16 februarie.

Footo cu Porumboiu şi Dinamo Steaua – Cinemagia, wikipedia

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.