Povești urbane, în Club Control: Tag Your Ideas
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-urbane-in-club-control-tag-your-ideas/

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artişti vizuali şi branduri care simt că oraşul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2019

Cultura alternativă și-a găsit întotdeauna locul în Control Club prin imensa convergență de muzică, evenimente, atmosferă și oameni. Însă Control Club este mai multe decât atât: a ajuns unul dintre cele mai importante cluburi din Europa Centrală și de Est, fiind cel mai activ spațiu de evenimente din Bucuresti, funcționând zilnic la capacitate maximă, pe toată perioada anului.

Iar în tot acest timp, s-au adunat 11 ani de diversitate. Încă de la început, misiunea clubului a fost de a facilita accesul publicului din București la ultimele tendințe muzicale și artistice din Europa și din lume. Evident că un asemenea manifest a atras un un public tânăr, fidel, deschis către nou și creativate. Considerat scena undergroundului bucureștean, Control adună la un loc publicul artsy, boem, intelectual-monden.

Deși locuim într-un oraș cu o suprafață mare, arta stradală – tag-urile, grafitti-ul, muralurile, nu par că îmbogățesc vizual povestea capitalei – sunt prea puține și sunt prea ascunse, în timp ce arta românească se sufocă în galerii prea mici și în muzee prea rigide. De aici a plecat ideea TAG YOUR IDEAS – ca un loc unde artistul invitat să creeze o poveste urbană care să fie expusă unui public avizat. Zilnic, sute de oameni vin la Control Club pentru promisiunea pe care o respectăm: THE ALTERNATIVE.

TAG YOUR IDEAS devine o nouă platformă de comunicare vizuală a orașului, ce completează nevoia de susținere a unui manifest artistic care ne înfrumusețează existența. În fiecare lună, un nou artist va reinterpreta peretele-panou din curtea interioară a clubului Control, susținând un discurs început deja de alți artiști despre modul în care poate fi exploatat spațiul public în cadrul orașului, la intersecția dintre public și privat. Melanjul eclectic pe care îl creăm cu acest proiect va dura minim un an și va completa un dialog cultural urban pe care l-am început acum 11 ani.

Orașul la picioarele noastre – cum mi-am numit neoficial lucrarea – este o pledoarie vizuală pentru explorarea Bucureștiului indiferent dacă-i cu mașina, cu taxi, cu trotineta, bicicleta sau la pas și pentru încercarea de a ni-l asuma ca parte din noi”, spune Andreea Chirică, primul artist care expune în cadrul proiectului. 

Andreea Chirică este ilustrator și autor de romane grafice. A publicat „The year of the pioneer” in 2011 cu care a participat la Comic Con New York și la Salonul Internațional de Bandă Desenată de la Barcelona. Al doilea roman grafic „Home Alone” a participat la expoziția centrală Romanian Design Week 2017 și a câștigat premiul pentru ilustrație la “Cele mai frumoase cărți din România”, tot în 2017. 

A publicat bandă desenată și ilustrație în The Guardian, Die Tageszeitung, LA Times, Re:public Sweden, Elle Romania. Colaborează frecvent cu Scena9 și DOR. A expus la Kunstraum Walcheturm Zurich, Visual Kontakt Cluj, Creart București, Centrul Mora București, ComiXconnection  Zagreb, Bratislava. În iunie 2019, s-a aflat într-o rezidență artistică la Berlin unde a locuit și desenat, timp de 30 de zile, într-un centru temporar pentru refugiați. De altfel, temele sociale, asupra cărora se apleacă cu un ochi subiectiv, dar necritic, sunt cele care îi formează cea mai mare parte a universului vizual. Postează (aproape) un desen pe zi pe instagram.com/persoana_fizica

Eugen Rădescu este manager cultural, curator și teoretician, cu studii în științe politice (specializat în relativism moral și etică politică). A scris pentru diferite reviste și publicații naționale și internaționale. A fost, printre altele, curatorul Bucharest Biennale 1, cu tema „Identity Factories”, al expozițiilor „How Innocent Is That?”, „Common Nostalgia” la Pavilion, zHidden Shadows/Roma stories”, la Mobius Gallery București. 

TAG YOUR IDEAS

Andreea Chirică

11 iulie – 11 august 2019
Curator: Eugen Rădescu

Control Club, str. Constantin Mille 4

Mai multe pe Instagram.

Un proiect susținut de CLEVER & CONTROL CLUB.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.