Povestiri din Miserupia, debutul dramaturgic al Lorenei Lupu
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestiri-din-miserupia-debutul-dramaturgic-al-lorenei-lupu/

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.

Un articol de Andrada Văsii|27 septembrie 2013

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi  teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.  

Inspirată de un reportaj pe care l-a făcut pentru o publicaţie glossy, cu câteva victime ale traficului de carne vie, Lorena a decis că subiectul merita mai multă atenţie decât cele câteva pagini de gazetă. A prelucrat dramaturgic informaţia, apoi a asumat-o actoriceşte.

A surprins lucid dramatism şi comedie involuntară, teamă şi vitejie de conjunctură, în dozajul perfect pentru a vă ţine cu sufletele la gură timp de o oră cu Povestiri din Miserupia şi, în funcţie de disponibilitatea de reacţie a publicului, zece – douăzeci de minute.

Povestiri din Miserupia cu un personaj de 13 ani

După o reprezentaţie a spectacolului Povestiri din Miserupia, scriitoarea Cristina Nemerovschi nota: „O poveste cum sunt multe: cea a unei fetițe de 13 ani, a cărei mamă este plecată la muncă în străinătate și al cărei tată este alcoolic.

Autoarea spectacolului spune că a fost inspirată de un reportaj, iar lucrul ăsta se simte – povestea e vie; e ruptă, cu carne și sânge, din realitate, e credibilă, atât de firească încât te atinge, oricât de insensibil ai fi.

Jocul Lorenei este atât de firesc, de lipsit de emfază, încât te țintuiește de scaun și stai acolo, trecând alături de personaj prin toate variațiile lui de stare: inocență, fericire, depresie, disperare, speranță, teroare, resemnare.”

Povestiri din Miserupia

Lorena Lupu joacă în Povestiri din Miserupia

„Din punctul meu de vedere, Miserupia e one-person-show-ul perfect. Eu am centrat, eu am dat cu capul. Am scris şi mi-am asumat interpretativ ce am scris. De aceea, organizez de fiecare dată sesiune de Q & A după spectacol. Pentru că unicul meu ochi exterior, în acest show, sunteţi voi”, spune Lorena Lupu.

Lorena Lupu, regizorul spectacolului Povestiri din Miserupia, a debutat în 2006 cu romanul „Rondo capriccioso”,  . A publicat „Bătăuşul de câmpi”, în 2007, experimentul literar – fotografic Hyde Park, în 2009, în colaborare cu fotograful Dinu Lazăr, a contribuit cu texte pentru spectacolul „Requiem: Nu ştii nimic despre mine“ al coregrafului Răzvan Mazilu, în 2011 şi a cunoscut un remarcabil succes comercial în 2012 cu romanul erotic „Dona Juana“, prefațat de Cristian Mungiu şi cu turneul literar aferent, „Dona Juana şi prietenii”.

În 2008, a fost premiată alături de Dorin Ionescu la Gala Tânărului Actor, pentru spectacolul „Apa de Havel”, de Matei Vişniec, iar în 2011 şi-a adjudecat Premiul pentru Experiment la Gala Superscrieri, organizată de Fundaţia Friends for Friends.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Foto credit: Teatrul Luni, spectacolul Povestiri din Miserupia

30
/04
/17

Dincolo de începutul de sezon estival, dincolo așadar de valuri, plajă și nopți albe, orașul de la Marea Neagră ni se arată în această perioadă și de pe o scenă de teatru, odată cu „Jurnal de România. Constanța”, spectacol de teatru multimedia, semnat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, la Teatrul de Stat Constanța.

30
/04
/17

Cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

30
/04
/17

O poveste de dragoste cu parfum de Orient, „Căsătorie de plăcere”, cel mai recent roman al scriitorului marocan Tahar ben Jelloun, apare în colecția Babel a editurii Nemira și va fi lansat pe 10 mai la Cafeneaua Cărturești.

28
/04
/17

Vineri, 5 mai, și sâmbătă, 6 mai, la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie vor avea loc primele reprezentații oficiale ale spectacolului „Don Juan”, adaptare după Molière, în regia semnată de Andrei și Andreea Grosu. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica.

28
/04
/17

Lavinia Pele (25 de ani), nominalizată la Premiile UNITER pentru debut (cu rolul Doruleț din spectacolul „Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște). A studiat Teatrul la Cluj-Napoca (la clasa lui Miklos Bacs) și a făcut masterul la UNATC. Joacă și în „Zece pentru New York”, spectacolul aniversar de la Teatrul Metropolis. Ea este Fefe.

28
/04
/17

După o absență de mai bine de o lună, Andreea Bibiri revine cu one woman show-ul "O femeie singură" de Dario Fo și Franca Rame, noua avanpremieră, "Să-i îmbrăcăm pe cei goi", realizată în coproducție cu Teatrul Nottara, vă așteaptă către finalul lunii, dar până atunci, în chiar prima săptămână din mai, "A Night At The Opera" – concertul sopranei Rodica Vica alături de maestrul Maxim Belciug va fi premiera absolută de pe scena Teatrului de Artă București.

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

27
/04
/17

H.-R. Patapievici, Nicu Alifantis, Ada Milea, Cătălin Ștefănescu, Vera Șandor, Mădălina Pașol și mulți alții într-un weekend cu vernisaj, concerte, teatru, dialoguri, conferință și film. Vineri, 12 mai, la ARCUB Lipscani 84-90, la orele 18:30, începe prima ediție a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tușă Psihanalitică”, singurul festival ce îmbină arta și psihanaliza.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.