Povestiri din Miserupia, debutul dramaturgic al Lorenei Lupu
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestiri-din-miserupia-debutul-dramaturgic-al-lorenei-lupu/

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.

Un articol de Andrada Văsii|27 septembrie 2013

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi  teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.  

Inspirată de un reportaj pe care l-a făcut pentru o publicaţie glossy, cu câteva victime ale traficului de carne vie, Lorena a decis că subiectul merita mai multă atenţie decât cele câteva pagini de gazetă. A prelucrat dramaturgic informaţia, apoi a asumat-o actoriceşte.

A surprins lucid dramatism şi comedie involuntară, teamă şi vitejie de conjunctură, în dozajul perfect pentru a vă ţine cu sufletele la gură timp de o oră cu Povestiri din Miserupia şi, în funcţie de disponibilitatea de reacţie a publicului, zece – douăzeci de minute.

Povestiri din Miserupia cu un personaj de 13 ani

După o reprezentaţie a spectacolului Povestiri din Miserupia, scriitoarea Cristina Nemerovschi nota: „O poveste cum sunt multe: cea a unei fetițe de 13 ani, a cărei mamă este plecată la muncă în străinătate și al cărei tată este alcoolic.

Autoarea spectacolului spune că a fost inspirată de un reportaj, iar lucrul ăsta se simte – povestea e vie; e ruptă, cu carne și sânge, din realitate, e credibilă, atât de firească încât te atinge, oricât de insensibil ai fi.

Jocul Lorenei este atât de firesc, de lipsit de emfază, încât te țintuiește de scaun și stai acolo, trecând alături de personaj prin toate variațiile lui de stare: inocență, fericire, depresie, disperare, speranță, teroare, resemnare.”

Povestiri din Miserupia

Lorena Lupu joacă în Povestiri din Miserupia

„Din punctul meu de vedere, Miserupia e one-person-show-ul perfect. Eu am centrat, eu am dat cu capul. Am scris şi mi-am asumat interpretativ ce am scris. De aceea, organizez de fiecare dată sesiune de Q & A după spectacol. Pentru că unicul meu ochi exterior, în acest show, sunteţi voi”, spune Lorena Lupu.

Lorena Lupu, regizorul spectacolului Povestiri din Miserupia, a debutat în 2006 cu romanul „Rondo capriccioso”,  . A publicat „Bătăuşul de câmpi”, în 2007, experimentul literar – fotografic Hyde Park, în 2009, în colaborare cu fotograful Dinu Lazăr, a contribuit cu texte pentru spectacolul „Requiem: Nu ştii nimic despre mine“ al coregrafului Răzvan Mazilu, în 2011 şi a cunoscut un remarcabil succes comercial în 2012 cu romanul erotic „Dona Juana“, prefațat de Cristian Mungiu şi cu turneul literar aferent, „Dona Juana şi prietenii”.

În 2008, a fost premiată alături de Dorin Ionescu la Gala Tânărului Actor, pentru spectacolul „Apa de Havel”, de Matei Vişniec, iar în 2011 şi-a adjudecat Premiul pentru Experiment la Gala Superscrieri, organizată de Fundaţia Friends for Friends.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Foto credit: Teatrul Luni, spectacolul Povestiri din Miserupia

13
/05
/15

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes începe astăzi, cele mai mari staruri din lume fiind aşteptate pe Croazetă, până pe 24 mai. Ediţia din acest an are şi o regulă strictă: pozele selfie sunt interzise pe covorul roşu.

13
/05
/15

Pe 23 mai 2015, la Bookfest, Editura Herg Benet va lansa volumul “Pălăria albastră şi alte povestiri”, semnat de Andrei Crăciun, poet, prozator şi, mai ales, colaborator al nostru, al ziarului Metropolis, unde semnează de un an şi jumătate cronici de teatru şi de cărţi şi de filme şi interviuri cu personalităţi din cultura noastră românească, aşa cum e ea.

13
/05
/15

Un spectacol de dans contemporan care a epuizat toate ipostazele umanității în fața unei divinități capricioase. Akram Khan Company a prezentat, în premieră pentru publicul din România, Kaash, vineri și sâmbătă seară, pe scena Teatrului Național București, în cadrul celei de a XVI-a ediții a Întâlnirilor JTI.

12
/05
/15

„Fazanul” a avut premiera pe 8 mai la Teatrul Nottara. Comedia bulevardieră, în regia tânărului Alexandru Mâzgăreanu, aduce pe scenă savoarea îndrăzneaţă a umorului burlesc. Timp de două ore, ispitele amoroase şi încurcăturile de situaţie se înlănţuie în ritmul alert al unui dans de samba.

12
/05
/15

Noul roman al lui Umberto Eco, Numărul zero, va fi lansat duminică, 24 mai, ora 15.00, la standul Editurii Polirom, din cadrul Salonului Internațional al Cărții Bookfest 2015. „Eco reconstruieşte, urmărind întîmplările prin care trec protagoniştii romanului, evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice.” (Panorama)

12
/05
/15

 În luna mai, Merci Charity Boutique (MCB) împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #4 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră.

12
/05
/15

Caravana Docuart poposește vineri, 15 mai, la Timișoara. în cadrul StudentFest. Puteți vedea documentare românești în mansarda Facultății de Arte și Design, din strada Oituz nr 4, vineri de la ora 23 și sâmbătă (de Noaptea Muzeelor), de la aceeași oră. Intrarea e liberă.

12
/05
/15

Regizorul Alexa Visarion montează pentru prima dată un spectacol pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu: „Noaptea bufonilor“ va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, 16 mai, ora 19:00. În rolurile principale, doi actori de excepție și o întâlnire artistică inedită: Ilie Gheorghe și Marian Râlea.

11
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de teatru și un scenariu scrise de (actorul și dramaturgul) Mimi Brănescu, „Acasă la tata”, debutul în regie al lui Andrei Cohn, se afișează ca o farsă sub care se ascunde o dramă la foc mic despre sentimentul ratării și regretul pierderii tinereții.