Premianții Un Certain Regard vin la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiantii-un-certain-regard-vin-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O poveste de dragoste cu un soţ fantomă, iubiri interzise, mentalităţi distructive, căutători de comori şi drame de conştiinţă – cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2015

Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: The High Sun/ Zvizdan (Premiul Juriului), Journey to the Shore (Premiul de regie) și Masaan (Premiul Tânără Speranță).

Propunerea Croației la Oscar 2016, The High Sun va fi proiectat la București în prezența regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cineaști croați.

Primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, The High Sun a câștigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini.

The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecințele anumitor mentalități.

Imaginile superbe din film îți taie răsuflarea, nota „Variety” la Cannes. Dalibor Matanić este scenarist și regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă și de critică, și Fine Dead Girls (2002). A regizat și scurtmetraje, piese de teatru, reclame și este membru al Academiei Europene de Film.

Despre mentalități distructive vorbește și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, câștigătorul Premiului Tânără Speranță Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunță un nume promițător, aflat la debut, consideră „India Express”, lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucișa destinele unor oameni influențați de sistemul de caste din India și de a sublinia felul în care generația Facebook încearcă să se desprindă de el.

În memorabilul Masaan – în traducere, crematoriu – soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui și al locului sfânt unde se ard cadavrele hindușilor, într-un oraș corupt și decăzut.

Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalețe lumea celor morți peste lumea celor vii în Journey to the Shore/ Kishibe no tabi.

Într-o zi, soțul mort în urmă cu trei ani revine acasă și-și invită soția într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca.

Un film delicat și emoționant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme și câștigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).

La Oscarul pentru Cel mai bun străin va concura, de data aceasta din partea Islandei, și multi-premiatul Rams/ Hrutar, regizat de Grímur Hákonarson, „o poveste excepțională despre o încăpățânare ieșită din comun”, cum titrează TwitchFilm.

Emoționanta dramă a doi frați care locuiesc unul lângă altul, dar pe care-i despart 40 ani de tăcere, și-a început cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Când o boală incurabilă e în pericol să lovească tot ce au ei mai de preț – turmele de oi – cei doi sunt nevoiți să-și unească forțele.

Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții, în aceeași secțiune.

Aventura amuzantă a unor căutători de comori este inspirată de o poveste reală, ale cărei detalii vor fi dezvăluite în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special ce va fi anunțat în curând.

De neratat, din selecția Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internațională. Filmul spune povestea unui bărbat care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Muntean și Porumboiu se vor întâlni cu spectatorii la proiecțiile filmelor lor.

Între 23 și 29 octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independența Film.

Foto: Un Certain Regard – filmedefestival.ro

04
/09
/22

În a doua parte a unui foarte subiectiv top pe luna august discut, pe scurt, trei documentare din acest an, printre care şi tulburătorul "Mariupolis 2", al regretatului regizor lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.