Premieră în limba germană, la Teatrul „Gong” din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-in-limba-germana-la-teatrul-gong-din-sibiu/

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 30 martie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Der Märchenball” (RO: Ghemul cu poveşti) în regia Irynei Tsypina (Ucraina). Spectacolul va fi prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba română.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2023

„Der Märchenball” este un colaj cu povești ucrainene, după o dramatizare semnată de Martha Huryn. Spectacolul montat de regizoarea Iryna Tsypna creează un imaginar fabulos și aduce un mesaj universal pentru pace, avându-i în distribuție pe actorii Angela Páskuy, Claudia Stühler, Jenő Major și Adrian Prohaska. Povestea noastră începe într-o noapte de primăvară, în pădurea molfarilor (n.r. magi), cei care cunosc chiar și cele mai ascunse secrete ale vietăților ce îi înconjoară. Primăvara aduce cu ea zile lungi, cu soare cald care întârzie să dispară de pe cer, este anotimpul în care toate vietățile se trezesc, încet, la viață. Însă, în acea noapte, molfarii, Morocănosul, Realistul, Visătorul și Ucenicul, au adormit, iar focul care ținea întunericul departe de pădurea lor s-a stins. Astfel, vechiul lor inamic a pus stăpânire pe întreaga pădure și a adus cu el iarna geroasă. Molfarii trebuie să se unească pentru a-l învinge și a-i salva pe locuitorii pădurii. Îi vom cunoaște pe Iepurașul Fuguța, Șoricica Zgâricica, Prințesa Broscuță, Vulpița, Lupul, chiar și pe Ursul Mihailovici, care se întâlnesc, pentru prima dată, în aceeași poveste. Decorul, costumele și păpușile sunt un concept al scenografei Inessa Kulchytska, iar direcția muzicală a fost asigurată de Ulyana Horbachevska, actorii fiind provocați la un exercițiu live prin care să articuleze acest univers sonor unic în repertoriul teatrului sibian. Traducerea textului în limba germană a fost asigurată de Cynthia Pinter. Adaptarea în limba română a textului original poartă semnătura Ralucăi Rădulescu.

Echipa spectacolului este completată la ateliere de Claudia Benchea, Diana Ribana, Maria Mihăilescu, Alexandra Stoica și Florian Mureșan. Regia tehnică a spectacolului a fost asigurată de Daniel Neagu, alături de Dan Caras (sunet) și Adrian Truțescu (lumini), împreună cu Emil Predescu și Patrick Voicu (mânuitori decor).

„Acest spectacol reprezintă o ocazie de a descoperi cultura Ucrainei. Ne propunem să introducem spectatorul în atmosfera munților și pădurilor din Carpați, unde păsările cântă, iar vocile strămoșilor se fac auzite. Acolo unde trăiesc molfarii, cei care păstrează secretele, numai de ei cunoscute, despre Lumină și Întuneric. Acolo unde legendele prind viață, iar bestiile încă mai pot vorbi.”, a declarat Iryna Tsypna în timpul repetițiilor de la Sibiu.

Spectacolul are o durată de aproximativ 1h și este recomandat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Costul unui bilet este 12 lei, tarif unic, flexibil, în limita locurilor disponibile. Biletele au fost puse în vânzare online, dar și la sediul Agenției Teatrale din str. Alexandru Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 și 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica între orele 10:00 și 14:00. Pentru mai multe detalii legate de biletul flexibil și avantajele acestuia, vă rugăm să citiți regulamentul evenimentelor.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.