Premiera oficială Don Juan Inferno la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-oficiala-don-juan-inferno-la-arcub/

Duminică, 18 octombrie, de la ora 20:00, are loc premiera oficială a spectacolului DON JUAN INFERNO – un poem teatral-coregrafic, care prezintă povestea infernului acestui binecunoscut aventurier. Organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, spectacolul se va juca la Sala ARCUB din Batişte nr. 14.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2015

Realizat după ideea originală a coregrafei Maria Popa și conceput pornind de la poezia lui Charles Baudelaire, „Don Juan aux enfers”, DON JUAN INFERNO este un spectacol inspirat, de asemenea, de opera unor scriitori ca Molière, Tirso di Molina, Byron şi Puşkin, Max Frisch sau Lucian Blaga. Scenariul și regia artistică sunt realizate Anda Tăbăcaru Hogea, iar coordonarea artistică, scenografia, proiecțiile și lighting design-ul poartă semnătura arh. Cătălin I. Arbore.

În rolul principal al unui Don Juan obosit de păcat îl veți putea admira pe Claudiu Bleonț, iar Comandorul/Umbra lui Don Juan va fi interpretat de balerinul Marian Horhotă. Iubirile lui Don Juan vor prinde formă prin grațioasele prezențe ale balerinelor: Diana Bejan (Donna Elvira), Galea Bobeicu (Donna Ana), Simona Dabija (Celestina) și Georgiana Ursachi (Miranda).

Acțiunea spectacolului se desfășoară în drumul pe care Don Juan îl parcurge către Infern. Supliciul său începe în momentul în care Comandorul îl prinde de mână pentru a-i fi călăuză în marea călătorie de dincolo. Pentru Don Juan, călătoria este chinuitoare. Spiritele femeilor pe care le-a trădat în timpul vieții își fac simțită prezența și îl chinuie, la rândul lor.

Comandorul, devenit judecătorul suprem, dorește întoarcerea lui Don Juan la reguli și principii. Din acest punct începe o luptă fantastică, plină de voluptate, energie și mister. Penitența trebuie săvârșită. Acel ”odor di femmina” și iubitele înșelate îl urmăresc pe Don Juan, asemenea ielelor care deșiră firul vieții și aleg momentul tăierii acestuia.

„M-am săturat de mlaștina stărilor mele sufletești”, declară Don Juan în acest spectacol ce reunește teatrul, poezia, muzica și dansul. O artă se contopește în cealaltă, iar toate la un loc relevă frământările dintre lumina și umbra sufletului omenesc. Don Juan Inferno este un poem teatral-coregrafic născut din idei și confruntări, din mărturisiri și căutări ale artistului de azi care se zbuciumă în lumea de azi și are totuși puterea de a spune „Spre soare râd!” (Anda Tăbăcaru Hogea – Regizor)

Don Juan Inferno5

INFO

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţ: 35 lei (Categoria I) şi de 25 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).