Premiile Gopo 2014: Cobileanski, Sitaru şi Marian Crişan, cele mai multe nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2014-cobileanski-sitaru-si-marian-crisan-cele-mai-multe-nominalizari/

„La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a primit 13 nominalizări la Premiile Gopo 2014. „Câinele japonez”, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „La limita de jos a cerului”, „Poziţia copilului” şi „Rocker” concurează la categoria “Cel mai bun film”.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

„La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a primit 13 nominalizări la Premiile Gopo 2014. „Câinele japonez”, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „La limita de jos a cerului”, „Poziţia copilului” şi „Rocker” concurează la categoria “Cel mai bun film”.

La această ediţie a premiilor Gopo, „La limita de jos a cerului”, debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a obţinut 13 nominalizări, „Domestic”, de Adrian Sitaru, şi „Rocker”, de Marian Crişan – câte 11, „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer – 10 nominalizări, „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu – 8 nominalizări, iar „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu – 7.

Cinci lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo: „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, şi „Rocker”, de Marian Crişan.

Realizatorii celor cinci filme – Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Călin Peter Netzer şi Marian Crişan – concurează pentru trofeul Gopo pentru cea mai bună regie.

În total, 65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediţii a premiilor Gopo.

Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Gopo, eveniment care va avea loc pe 24 martie şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate de postul de televiziune Pro Cinema, dar şi online, pe www.premiilegopo.ro.

La categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” au fost nominalizate Diana Avrămuţ, pentru interpretarea din „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chişu „Deja Vu”, Ioana Anastasia Anton, din filmul „Domnişoara Christina”, Ana Ularu, pentru interpretarea din „O vară foarte instabilă”, şi Luminiţa Gheorghiu, pentru cea din lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur în 2013, la Festivalul de la Berlin, „Poziţia copilului”.

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal” se întrec Victor Rebengiuc, pentru rolul din „Câinele japonez”, Adrian Titieni, din „Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker”.

Premiile Gopo 2014

Premiile Gopo 2014: Victor Rebengiuc concurează la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”

Cinci documentare au intrat în atenţia juriului de nominalizări şi vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionişti din industrie: „Afacerea Tănase”, de Ionuţ Teianu, „Anul Dragonului”, de Iulian Ghervas şi Adina Popescu, „City Tour”, de Andrei Nicolae Teodorescu, „Experimentul Bucureşti”, de Tom Wilson, şi „Exploratorul”, de Titus Mntean şi Xantus Gabor.

La categoria „cel mai bun film european” au fost luate în calcul 41 de producţii, dintre care criticii de film din juriul de nominalizări au votat cinci titluri, distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Amour”, de Michael Haneke, „Adele: Capitolele 1 şi 2/ La vie d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Vânătoarea/ The Hunt”, de Thomas Vinterberg, „Hannah Arendt”, de Margarethe von Trotta, şi „Deturnarea/ Kapringen”, de Tobias Lindholm.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat lungmetrajului „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, care a obţinut încasări totale de 1.249.457 de lei.

Foto cu Premiile Gopo 2014 , Victor Rebengiuc, La limita de jos a cerului – Cinemagia

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.