Premiile Gopo 2015 – „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki a primit 17 nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-q-e-d-de-andrei-gruzsniczki-a-primit-17-nominalizari/

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cea mai bună regie”, fiind urmat în topul selecţiilor de „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cu 12 nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2015

Premiile Gopo 2015 / Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat celui mai bun film – documentarul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, şi două pelicule de ficţiune, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki.

Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki concurează şi la categoria „cea mai bună regie„.

Totodată, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki sunt nominalizaţi la categoria „cel mai bun scenariu„, alături de Oana Maria Cajal şi Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul „Poarta Albă”).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 30 martie.

Premiile Gopo 2015 / Cei mai buni actori români, nominalizările

Toate cele patru categorii dedicate interpretării au cumulat câte cinci nominalizări (numărul maxim admis).

Astfel, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” concurează

Vera Farmiga („Closer to the Moon”), Victoria Cociaş („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte („Planşa”), Ofelia Popii („Q.E.D.”) şi Crina Semciuc („#Selfie”).

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” nominalizate sunt

Iulia Ciochină („Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”), Monica Ghiuţă („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Alina Berzunţeanu („Q.E.D.”), Tora Vasilescu („Q.E.D.”) şi Alina Chivulescu („#Selfie”).

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal

concurează doi artişti din „Closer to the Moon” – Mark Strong şi Harry Lloyd, doi din „Q.E.D.” – Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu şi Serge Riaboukine pentru interpretarea din „Cripta”.

Tot două nominalizări are filmul „Q.E.D.” la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar

– Dorian Boguţă şi Virgil Ogăşanu. Alături de ei, la aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Marian Adochiţei („Planşa”), Bogdan Nechifor („Poarta Albă”) şi Răzvan Vasilescu („#Selfie”).

La această ediţie, „Q.E.D.”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări şi este urmat în clasament de „Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, „Poarta Albă”, cu şase nominalizări, şi „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cu cinci nominalizări.

„Al doilea joc” se regăseşte şi pe lista de nominalizări la categoria „cel mai bun documentar„, de această dată concurând pentru statueta Gopo cu filmele „În numele primarului”, de Anca Hirte, „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanău, şi „Un ultim an în 114 minute”, de Daniel Nicolae Djamo.

Cei cinci critici de film din juriul premiilor Gopo au nominalizat cinci titluri şi la categoria „cel mai bun lungmetraj european„:

„Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2”, de Lars von Trier, „Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino, „În ordinea dispariţiei/ Kraftidioten”, de Hans Petter Moland, „Patimile Mariei/ Stations of the Cross”, de Dietrich Brüggemann, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat lungmetrajului „#Selfie”, de Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 de spectatori şi cele mai mari încasări, 1.147.487 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015, Q.E.D. – cinemagia

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.