PREMIILE GOPO: „Poziţia copilului” a câştigat trofeul pentru cel mai bun film
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-pozitia-copilului-a-castigat-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film/

Nici o surpriză la Premiile Gopo 2014, gală care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti. Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2014

Nici o surpriză la Premiile Gopo 2014, gală care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti.  Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film. De asemenea, premiile pentru Cel mai bun actor în rol principal şi Cea mai bună actriţă în rol principal le-au revenit, cum era de aşteptat, lui Victor Rebengiuc, respectiv Luminiţei Gheorghiu.

Cel mai bun film al anului a fost desemnat  „Poziţia copilului”. Trofeul a fost primit de producătorul Ada Solomon şi de actriţa Luminiţa Gheorghiu, în absenţa regizorului Călin Peter Netzer.

Pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo au mai fost nominalizate: „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Rocker”, de Marian Crişan.

„Poziţia copilului” a fost câştigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2013 şi a fost propunerea României la premiile Oscar din 2014, la categoria cel mai bun film străin.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu, în „Poziţia copilului”. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa. Scenariul filmului este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

GOPO2014

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film a fost acordat lungmetrajului „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude.

Victor Rebengiuc – cel mai bun actor în rol principal la gala Gopo 2014

Victor Rebengiuc a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul „Câinele japonez”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Acesta este al doilea premiu Gopo din cariera lui Victor Rebengiuc.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Adrian Titieni, pentru rolul din „Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Şerban Pavlu, pentru „Toată lumea din familia noastră”.

Luminiţa Gheorghiu – cea mai bună actriţă în rol principal la gala Gopo 2014

Luminiţa Gheorghiu a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru partitura din „Poziţia copilului”. Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera Luminiţei Gheorghiu, aflată la a doua nominalizare.

Distincţia i-a fost înmânată Luminiţei Gheorghiu de către actorul Dan Nuţu.

Călin Peter Netzer – premiul pentru cel mai bun regizor la gala Gopo 2014

Călin Peter Netzer a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru filmul „Poziţia copilului”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo.

La gala Gopo 2014, Călin Peter Netzer a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scenariu, alături de Răzvan Rădulescu, tot pentru filmul „Poziţia copilului”.

La categoria cel mai bun regizor au mai fost nominalizaţi Tudor Cristian Jurgiu – „Câinele japonez”, Corneliu Porumboiu – „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Igor Cobileanski – „La limita de jos a cerului” şi Marian Crişan – „Rocker”.

Anul trecut, premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Radu Jude, pentru filmul „Toată lumea din familia noastră”.

Nicolae Mărgineanu a primit premiul pentru întreaga activitate la gala Gopo 2014

Distincţia i-a fost înmânată lui Nicolae Mărgineanu de actorul Victor Rebengiuc. „Mulţumesc actorilor cu care am colaborat, pentru că ei sunt în faţă întotdeauna, şi membrilor echipelor de filmare care m-au ajutat”, a spus Nicolae Mărgineanu la primirea premiului.

Vlad Ivanov – cel mai bun actor în rol secundar la gala Gopo 2014

Vlad Ivanov a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru partitura din „Poziţia copilului”. „Le mulţumesc producătorilor şi regizorilor de film pentru că nu m-au şters din memoria afectivă şi din memoria telefonului”, a spus Vlad Ivanov la primirea premiului.

El a precizat că se bucură de succesul acestui film românesc, alături de producătorul Ada Solomon şi de regizorul Călin Peter Netzer, dar şi de toţi actorii din distribuţia acestei pelicule.

Ilinca Goia – cea mai bună actriţă în rol secundar la gala Gopo 2014

Ilinca Goia a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru partitura din „Poziţia copilului”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Acesta este primul premiu Gopo din cariera Ilincăi Goia, aflată la prima nominalizare.

GOPO2014

Radu Beligan – Premiul pentru Întreagă Carieră

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediţie a galei Gopo. Distincţia i-a fost înmânată lui Radu Beligan de actorul Marius Manole

„După cum bine ştiţi am împlinit de curând 95 de ani, o vârstă la care – dacă o apucă – oamenii apreciază viaţa cu multă înţelepciune. Fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc. Iată de ce premiul pe care ilustrul festival Gopo mi-l acordă în această seară este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastră. Vă mulţumesc”, a declarat Radu Beligan la primirea premiului.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Foto cu PREMIILE GOPO  – Adi Marineci

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.