Premiul I la grafică satirică la Festivalul de caricatură din Gura Humorului, câştigat de un belgian
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-i-la-grafica-satirica-la-festivalul-de-caricatura-din-gura-humorului-castigat-de-un-belgian/

Belgianul Luc Descheemarker a obţinut premiul întâi la secţiunea grafică satirică la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului.

Un articol de Andrada Văsii|8 iulie 2013

Belgianul Luc Descheemarker a obţinut premiul întâi la secţiunea grafică satirică, iar Nicolae Stancu şi Vasile Vajoga din Iaşi au câştigat premiul întâi la epigramă şi poezie umoristică la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului.

Cea de a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului „Umor la Gura Humorului” a început joi şi s-a încheiat duminică, iar tema pentru secţiunea de grafică satirică a festivalului a fost 1+1=?, în timp ce la secţiunea epigramă şi poezie umoristică tema a fost „schengen”.

173 de concurenţi din 40 de ţări

Directorul Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică, Vera Romaniuc, a declarat corespondentului Mediafax că la secţiunea grafică satirică s-au înscris la ediţia din acest an 173 de concurenţi din 40 de ţări. Printre participanţi s-au numărat 15 femei, dar şi 34 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. La secţiunea literatură umoristică au participat 46 de concurenţi din România.

Pentru prima dată jurizarea lucrărilor de grafică satirică s-a realizat on-line întrucât o parte din membrii juriului acestei secţiuni sunt din Italia, Serbia, Germania şi Franţa, iar preşedintele juriului secţiunii a fost Sandro Poggiali din Italia.

Belgia, Rusia, Iran

Premiul întâi, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordat lui Luc Descheemarker, din Belgia, premiul al doilea, în valoare de 300 de euro, a fost obţinut de Mikhail Zlatkovsky, din Rusia, premiul al treilea, în valoare de 200 euro, a fost câştigat de Constantin Pavel, în timp ce premiul „George GavrileanI i-a fost acordat lui Masoud Ziaei Zardkhashoei din Iran.

La secţiunea epigramă, premiul întâi a fost câştigat de ieşeanul Nicolae Stancu, premiul al doilea de bucureşteanul Pavel Lică, iar premiul trei a fost obţinut de Ion Moraru din judeţul Galaţi.

Premiul întâi la poezie umoristică a fost obţinut de ieşeanul Vasile Vajoga, premiul al doilea de Lucian Liviu Perţa din Vişeul de Sus, iar premiul al treilea de clujeanul Petra Ioan Gârda.

La Gura Humorului începând de joi s-au desfăşurat zilele oraşului, având loc concerte şi concursuri.

Foto credit: Institutul Cultural Roman (Facebook)

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

05
/04
/23

ARCUB, Institutul Francez și Goethe-Institut își unesc forțele pentru o expoziție-eveniment, care aduce laolaltă fotografie, pictură, sculptură, obiect, instalație audio și video, artiști din Germania, Japonia, Franța, Italia și România: 𝙐𝙉𝘿𝙀𝙍 𝙏𝙃𝙀 𝙃𝙊𝙐𝙎𝙀. 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.