Premiul I la grafică satirică la Festivalul de caricatură din Gura Humorului, câştigat de un belgian
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-i-la-grafica-satirica-la-festivalul-de-caricatura-din-gura-humorului-castigat-de-un-belgian/

Belgianul Luc Descheemarker a obţinut premiul întâi la secţiunea grafică satirică la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului.

Un articol de Andrada Văsii|8 iulie 2013

Belgianul Luc Descheemarker a obţinut premiul întâi la secţiunea grafică satirică, iar Nicolae Stancu şi Vasile Vajoga din Iaşi au câştigat premiul întâi la epigramă şi poezie umoristică la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului.

Cea de a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului „Umor la Gura Humorului” a început joi şi s-a încheiat duminică, iar tema pentru secţiunea de grafică satirică a festivalului a fost 1+1=?, în timp ce la secţiunea epigramă şi poezie umoristică tema a fost „schengen”.

173 de concurenţi din 40 de ţări

Directorul Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică, Vera Romaniuc, a declarat corespondentului Mediafax că la secţiunea grafică satirică s-au înscris la ediţia din acest an 173 de concurenţi din 40 de ţări. Printre participanţi s-au numărat 15 femei, dar şi 34 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. La secţiunea literatură umoristică au participat 46 de concurenţi din România.

Pentru prima dată jurizarea lucrărilor de grafică satirică s-a realizat on-line întrucât o parte din membrii juriului acestei secţiuni sunt din Italia, Serbia, Germania şi Franţa, iar preşedintele juriului secţiunii a fost Sandro Poggiali din Italia.

Belgia, Rusia, Iran

Premiul întâi, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordat lui Luc Descheemarker, din Belgia, premiul al doilea, în valoare de 300 de euro, a fost obţinut de Mikhail Zlatkovsky, din Rusia, premiul al treilea, în valoare de 200 euro, a fost câştigat de Constantin Pavel, în timp ce premiul „George GavrileanI i-a fost acordat lui Masoud Ziaei Zardkhashoei din Iran.

La secţiunea epigramă, premiul întâi a fost câştigat de ieşeanul Nicolae Stancu, premiul al doilea de bucureşteanul Pavel Lică, iar premiul trei a fost obţinut de Ion Moraru din judeţul Galaţi.

Premiul întâi la poezie umoristică a fost obţinut de ieşeanul Vasile Vajoga, premiul al doilea de Lucian Liviu Perţa din Vişeul de Sus, iar premiul al treilea de clujeanul Petra Ioan Gârda.

La Gura Humorului începând de joi s-au desfăşurat zilele oraşului, având loc concerte şi concursuri.

Foto credit: Institutul Cultural Roman (Facebook)

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?