Premiul LUX 2012: Filmele finaliste vor fi proiectate în Capitala
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-lux-2012-filmele-finaliste-vor-fi-proiectate-in-capitala/

Filmele finaliste la ediţia de anul acesta a premiului LUX, decernat de Parlamentul European, vor fi proiectate la Bucureşti, la cinema Studio, vineri şi sâmbătă. „Csak a szél/ Just The Wind”, de Bence Fliegauf, „Io sono Li/ Shun Li and the Poet”, de Andrea Serge, şi „Tabu”, de Miguel Gomes, sunt cele trei pelicule selecţionate […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

Filmele finaliste la ediţia de anul acesta a premiului LUX, decernat de Parlamentul European, vor fi proiectate la Bucureşti, la cinema Studio, vineri şi sâmbătă.

„Csak a szél/ Just The Wind”, de Bence Fliegauf, „Io sono Li/ Shun Li and the Poet”, de Andrea Serge, şi „Tabu”, de Miguel Gomes, sunt cele trei pelicule selecţionate în acest an pe lista scurtă a finaliştilor pentru premiul LUX.

Cele trei filme vor putea fi vizionate la Cinema Studio din Bucureşti, potrivit următorului program: vineri – 17.30 („Io Sono Li”), 19.30 („Csak a Szel”); sâmbătă – 18.00 („Tabu”), 20.00 (dezbatere privind temele aduse în atenţia publicului de filmul „Tabu”, cu participarea criticului Irina Margareta Nistor şi a jurnalistului Cristian Tudor Popescu).

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a cinematografului.

Evenimentul de la Bucureşti este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Proiectate în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul evenimentului „Zilele Filmului LUX”, în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie, filmele finaliste sunt subtitrate, cu finanţare europeană, în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Premiul LUX va fi acordat într-o ceremonie oficială pe 21 noiembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în prezenţa realizatorilor filmelor.

Premiul LUX a fost înfiinţat în anul 2007, iar câştigătorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European. Filmul câştigător, recompensat şi cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 23 de limbi oficiale ale UE şi pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie în formatul de 35mm.

Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive şi de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European doreşte să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuţia filmelor europene.

Peliculele laureate la ediţiile precedente sunt „Auf der anderen Seite” (2007), de Fatih Akin, „Le Silence de Lorna” (2008), de Jean-Pierre şi Luc Dardenne”Welcome” (2009), de Philippe Lioret, „Die Fremde” (2010), de Feo Aladag, şi „Les neiges du Kilimandjaro” (2011), de Robert Guédiguian.

La ediţia din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, al regizorului român Cristian Mungiu.

 

Sursa: Mediafax

03
/07
/17

Universul piesei care prinde contur (și culoare) în jurul lui Molly Sweeney s-ar putea intitula despre văzute și nevăzute. Sau despre realitate și imaginație. Nu e vorba de dihotomii ci dimpotrivă, de complementarități providențiale. La fel cum, crescute din trunchiul aceleiași povești, monologurile actorilor prind rădăcină, înmuguresc, se intersectează, devin arborescente, dând profunzime uneia dintre cele mai emoționante felii de viață. Tranche de vie. Mihaela Trofimov, Constantin Cojocaru, Liviu Pintileasa. Pacienta, doctorul, soțul.

03
/07
/17

Actorul american Tom Cruise împlinește, astăzi, 55 de ani. Cruise a fost nominalizat la trei premii Oscar și a câștigat trei Premii Globul de Aur. În 2006, revista Forbes l-a desemnat cea mai puternică celebritate din lume. Tot într-o zi de 3 iulie se năștea scriitorul Franz Kafka și se stingea din viață Jim Morrison, solistul trupei The Doors.

02
/07
/17

Cehov avea un cocor care îl urma peste tot, Daniel Defoe a avut un fiu cu o vânzătoare de stridii, Joyce se temea de tunet, Dickens de lilieci și Freud de trenuri, Voltaire bea într-o singură zi 50 de cești de ceai și 20 de cafea, tatăl lui Molière a fost tapițer și al lui Baudelaire – zugrav, iar Rainer Maria Rilke a murit după ce s-a înțepat în spinul unui trandafir.

02
/07
/17

"La urma urmei, lumea e plină de rataţi. Câţi ar putea spune că şi-au văzut împlinite toate aşteptările? Poate, e chiar o lipsă de modestie să declari: sunt un ratat! Ca să devii "ratat" trebuie să fi avut nişte visuri înalte, nişte ambiţii mari." - Octavian Paler. Într-o zi de 2 iulie se năşteau scriitorii Octavian Paler şi Hermann Hesse. În aceeşai zi se stingeau din viaţă legendarul domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare, astrologul francez Nostradamus şi scriitorii Ernest Hemingway şi Vladimir Nabokov.

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

La final de stagiune teatrală, m-am pregătit cum se cuvine pentru un spectacol pe care, deși l-am așteptat cu sufletul la gură, nu reușisem să-l văd până duminica trecută... În memoria mea afectivă, personajele feminine ale lui Ibsen poartă chipul Valeriei Seciu, vocea ei evocatoare de limpezimi și îndepărtate fiorduri norvegiene.

30
/06
/17

Pe 10 august, se împlinesc 60 de ani de la difuzarea primului spectacol de teatru produs de către Televiziunea Română - Seară Luminoasă, după piesa lui Noe Smirnov.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

30
/06
/17

în urmă cu 81 de ani, într-o zi de 30 iunie, era publicat romanul Pe aripile vantului, care-i va aduce autoarei Margaret Mitchell premiul Pulitzer un an mai târziu. În România, cartea a fost publicată abia în 1970 de Editura Univers, în colecția Romanul secolului XX.

29
/06
/17

Vineri, 30 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat prozei scurte, o seară de lectură și discuții, la care vor participa Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu și Marius Chivu. Intrarea liberă

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.