Premiul Lux al Parlamentului European a fost acordat filmului „Mustang”
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-lux-al-parlamentului-european-a-fost-acordat-filmului-mustang/

Parlamentul European a decernat, marţi, Premiul Lux filmului „Mustang”, realizat de regizoarea Deniz Gamze Erguven, a anunţat preşedintele instituţiei europene, Martin Schulz. Pelicula prezintă destinul a cinci surori într-un sat izolat din Turcia şi abordează problema căsătoriilor forţate.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2015

Producţia franco-germano-turcă, filmul de debut al cineastei Deniz Gamze Erguven, a fost în competiție cu alte două pelicule, „Mediterranea” a lui Jonas Carpignano și „The Lesson” a regizorilor Kristina Grozeva și Petar Valchano.

Martin Schulz a salutat filmul care aduce în prim-plan personaje feminine ce „se luptă cu prejudecățile unei societăți conservatoare”.

„Sunt la granița dintre două țări și reprezint valorile acestora”, a spus Deniz Gamze Erguven la primirea premiului. Regizoarea de 37 de ani și filmul său, care a făcut senzație la cel mai recent Festival de la Cannes, vor reprezenta Franța, alături de alte 80 de filme și țări, în competiția la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

„Mediterranea” prezintă parcursul a doi tineri din Burkina Faso, care vor să înceapă o viață nouă în sudul Italiei, după traversarea Mării Mediterane, iar acțiunea din „The Lesson” se desfășoară într-un mic sat din Bulgaria, unde o învățătoare se luptă cu un elev suspectat de furt, în timp ce ea însăși are mari dificultăți financiare.

Premiul Lux răsplătește în fiecare an filme coproduse în Europa care aduc pe ecran valori și probleme europene. Deputații europeni au putut vota filmul preferat între 16 și 23 noiembrie.

Anul trecut premiul i-a revenit producției poloneze”Ida” a regizorului Pawel Pawlikowski.

Foto: Premiul Lux, Mustang – cinemagia

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.