Prima platformă online de promovare a poeziei feminine din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-platforma-online-de-promovare-a-poeziei-feminine-din-romania/

O echipă formată din şase artiste contemporane lansează Her Word – o platformă online şi un experiment durabil de explorare audiovizuală şi promovare a poeziei feminine româneşti.

Un articol de Liliana Matei|31 august 2020

Proiectul inedit are la bază dorința de promovare a poeziei românești contemporane și explorarea posibilităților acesteia prin medii audiovizuale.

În această etapă-pilot, platforma funcționează ca o galerie virtuală de 5 videopoeme și 5 soundscapes („peisaje sonore”). Acestea sunt inspirate de textele a patru poete contemporane din zona emergentă, selecție mentorată de Svetlana Cârstean. Poetele selectate pentru faza inițială a proiectului sunt: Jesica Baciu, Teodora Coman, Anastasia Gavrilovici și Krista Szöcs.

Her Word a pornit din pasiune pentru poezie, feminism asumat și din convingerea că e nevoie de stabilirea unor legături de simbioză artistică. Platforma este un mod de a aduce împreună mai multe direcții creative: arte vizuale, sound design, arte performative, plecând de la expresia lirică feminină a momentului.

Echipa Her Word își propune pentru proiect o creștere organică, ramificată, plurisensuală, asemeni unui stup sau unor legături biochimice. Scopul este acela de a aduna în această rețea cu timpul cât mai mulți artiști vizuali și muzicieni care să lucreze pe canvas-ul poeziei feminine românești. Altfel spus, se doreste consolidarea unei echipe interdisciplinare de artiști într-un spațiu-gazdă și având un cadru-sprijin unde să dezvolte produse multimedia care experimentează noi universuri poetice.

„Îmi doresc ca Her Word să dezvolte în timp produse artistice inovatoare care, cu atât mai mult în vremuri de pandemie, să fie ușor accesibile online și sa mențină poezia vie – dincolo de lectură – în atenția publicului consumator de vizual.” Elena Morar, regizoare /inițiatoare a proiectului.”

„Cred în forța din ce în ce mai imposibil de evitat a poetelor care au publicat și publică constant în ultimii ani. Vocea va fi, în poezie, mereu mai importantă decît genul.“ Svetlana Cârstean, poetă/mentor al proiectului

Pe parcursul lunii septembrie 2020 se vor adăuga alte 3 videopoeme, celor create deja de cele 6 artiste.

În ceea ce privește internaționalizarea proiectului, în prezent toate poemele sunt traduse în videoclipuri și în soundscapes, urmând crearea versiunii în limba engleză a site-ului.

Echipa

Ilinca Hărnuț – performer și coordonatoare de proiect

Elena Morar – regizoare și inițiatoare a proiectului

Valentina Zaharia – actriță și producătoare delegată

Diana Miron – muziciană și sound designer

Teodora Velescu – coregrafă

Adriana Dinulescu – scenografă și designer

 

 

 

 

 

 

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.