Proaspăt premiată, opera-junk revine la întâlnirea cu spectatorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/proaspat-premiata-opera-junk-revine-la-intalnirea-cu-spectatorii/

Cartea cu poze a copiilor cuminţi, în regia lui Máté Hegymegi, va fi deschisă din nou pe 11 şi 13 februarie, când această producţie a Teatrului Tamási Áron va avea două reprezentaţii. Pentru costumele acestui spectacol, Ilka Giliga a câstigat Premiul Scenograful Anului,  în cadrul Expoziţiei Spaţiul Vizual2022, de la FUGA – Centrul de Arhitectură din Budapesta.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2022

Povestea  acestei  opera-junk a început  de  Crăciunul anului 1845, când Heinrich Hoffmann, un medic din Frankfurt, a colindat în zadar prin magazine,  pentru a cumpăra o carte de povești pentru fiul său de trei ani. Negăsind nimic pe placul său, a ajuns să scrie şi să deseneze el o carte, creând astfel una dintre figurile emblematice ale literaturii germane pentru copii, Struwwelpeter / Petrică Ciuf-Zbârlit.

În 1998, faimosul şi demenţialul band The Tiger Lillies din Londra a făcut muzica acestei cărți de povești. Pe orice pune mâna The Tiger Lillies iese un lucru unic şi ciudat, care forțează limitele. Aşa s-a întâmplat şi când,  cu titlul Shockhead Peter, au pus pe muzică cartea de povești din secolul XIX a lui Heinrich Hoffmann, Petrică Ciuf-Zbârlit. Apoi,  Phelim Mcdermott și Julian Crouch au făcut din asta un musical horror şi grotesc, plin de umor negru. Mai târziu, din jocurile de cuvinte ale lui Parti Nagy Lajos și din muşcătoarea sa ironie s-a născut versiunea maghiară: opera-junk, cu titlul Cartea cu poze a copiilor cuminți.

La Expoziția Spaţiul Vizual2022 de la FUGA –  Centrul de Arhitectură din Budapesta, au fost prezentate creaţiile de anul trecut ale celor mai cunoscuți designeri de decor și costume din Ungaria. Premiul scenograful anului i-a revenit Annei Fekete, pentru decorurile spectacolului Nero al Teatrului StudioK din Budapesta, iar Premiul cel mai bun designer de costume al anului l-a câştigat Ilka Giliga, pentru costumele din Cartea cu poze a copiilor cuminţi, producţie a Teatrului Tamás Áron.

Până acum, Cartea cu poze a copiilor cuminţi a avut doar 5 reprezentaţii, aşadar Trupa Tamási Áron îi aşteaptă cu drag pe toţi cei ce vor să vină la reprezentaţiile din luna februarie. Biletele pot fi procurate la Casa Centrală de Bilete și online, prin sistemul de bilete Biletmaster.ro. Spectacolul este recomandat spectatorilor cu vârsta peste 16 ani.

 

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.