Programul educațional De Trei Ori debutează în trei școli bucureștene
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-educational-de-trei-ori-debuteaza-in-trei-scoli-bucurestene/

Asociaţia Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediţie a programului educaţional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaştere prin scris, care se va desfăşura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a din trei şcoli bucureştene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 şi Școala Gimnazială “Sfinţii Constantin şi Elena”.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2020

Programul educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) implementează un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecând de la un numitor comun: autorul. Pe parcursul atelierelor, elevii vor fi familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Pornind de la propriile lor trăiri, gânduri, sau experiențe, ei vor ajunge, sub ghidajul trainerilor, să le transpună pe hârtie în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

Trainerii primei ediții sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică). Astfel, de-a lungul celor trei săptămâni de discuții și întâlniri, elevii vor experimenta, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut: literatură, monolog, scenariu de film.

“Ideea atelierelor a fost generată de o lipsă personală atunci când aveam vârsta participanților noștri. Când aveam 10 ani am scris prima mea carte. Adică un caiet A4 pe care mă încăpățânam să îl consider a fi un viitor roman. Cred că ar fi fost excelent să am atunci genul ăsta de discuții, de ghidaj spre scris, spre moduri diferite de a aborda scrisul.  Pentru copiii participanți întâlnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film e o premieră absolută. Fascinantă. Energia lor și plăcerea cu care se aruncă în exercițiile pe care le lucrăm și în dialogul creat pe baza textelor lor îmi dau de înțeles că trebuie să fie prima ediție dintr-un lung șir de ediții viitoare.“, povestește Oana Răsuceanu, trainer și inițiator al programului.

Prima ediție a atelierelor se va finaliza cu un spectacol lectură creat pe baza textelor scrise de elevi în cadrul atelierelor. Spectacolul va fi transmis în varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU – cinematic.unteatru.ro.

Textele rezultate în cadrul atelierelor De Trei Ori vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online Liternet.ro, putând fi accesate de publicul larg.

De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.