Proiectii extraordinare la Festivalul Internațional de Film București
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-extraordinare-la-festivalul-international-de-film-bucuresti/

Șase noi titluri vin să trezească interesul cinefililor în cinematografele din capitală în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2015

Documentarul The Look of Silence –  al regizorului Joshua Oppenheimer – sosește la București IFF pe axa Veneția – Telluride – Toronto, unde a făcut senzație în toamna anului trecut. Distins la Veneția cu Marele Premiu al Juriului, The Look of Silence continuă incursiunea autorului în cauzele și efectele genocidului din Indonezia.

Un alt documentar-eveniment, Rețeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich, va fi proiectat marți, 21 aprilie, la Cinema Studio, în premieră absolută și în prezența echipei. Documentarul urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena  până la bolnavii din România. Un fragment din Rețeaua a fost prezentat în luna ianuarie la Parlamentul European.

Noua ecranizare după Thomas Hardy, Departe de lumea dezlănțuită, de Thomas Vinterberg, cu Juno Temple, Carey Mulligan, Michael Sheen și Matthias Schoenaerts, va fi prezentată la București în avanpremieră, prin amabilitatea distribuitorului Odeon Cineplex.

Cei mai mici dintre spectatori – dar nu numai ei – se vor bucura de ultimul film al lui Isao Takahata, animația Povestea prințesei Kaguya, nominalizată în 2015 la Oscarul pentru Cel mai bun film de animație și prezentată la festival prin amabilitatea distribuitorului Independența Film.

Fanii britpop-ului, dar și ai muzicii în general, vor aplauda proiecția unică a documentarului concert despre totemica trupă din Sheffield, Pulp – A Film about Life, Death and Supermarkets, care se va întâmpla, conform tradiției, la Club Control.

În ianuarie 2015, redacția revistei Charlie Hebdo a fost masacrată „în numele credinței”… În numele umorului, și în amintirea celor uciși, Festivalul de Film București are onoarea să prezinte documentarul C’est dur d’etre aimé par des cons, prezentat la Cannes în mai 2008.

În fața camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski și mulți alții, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed și despre ei.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Numele invitaților speciali și programul complet vor fi anunțate în zilele ce urmează.

Foto: Proiectii extraordinare,  Festivalul Internațional de Film București – b-iff.ro

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.