Proiecțiile Docuart, 13 iulie: „Circul vesel”, de Claudiu Mitcu
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-docuart-13-iulie-circul-vesel-de-claudiu-mitcu/

Proiecţiile Docuart aduc în atenţia amatorilor de documentar un nou film – Circul vesel – semnat de Claudiu Mitcu, luni, 13 iunie, începând cu ora 19.00, la Cinema Muzeul Țăranului, intrarea fiind liberă.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2015

„Un prieten m-a pus în legătură cu nepoata domnului Zdepschi (cel care a venit cu circul Globus din Cehia în România). Împreună am scris scenariul. Numele ei este Aura Sorescu”, spune regizorul Claudiu Mitcu, despre debutul filmului Circul vesel.

Povestea filmului începe în anul 1922, odată cu venirea lui Toma Zdebschi în România alături de Circul Globus. Urmașii lui, o familie stabilită astăzi în cartierul Rahova, care păstrează vagonul de la circ în curte, vorbesc despre culisele vieții de circar în acel context istoric, despre cum s-au închegat legăturile între aceștia datorită circului și vieții în turnee.

Filmul se bucură și de un site exclusiv – circulvesel.ro

Documentarul nu pune accentul pe „istoria circului în România”, ci pe povestea de viață a unor artiști de circ (poate cei mai vechi la momentul actual din România), pe destinul lor, mai spune Mitcu despre Circul Vesel (2009), „un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se întinde pe parcursul unui secol” .

Documentarul va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul Claudiu Mitcu, acesta fiind cel de-al cincilea proiectat în cadrul proiectului desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului.
Proiecțiile Docuart este un eveniment inițiat de asociația omonimă începând cu 1 iunie 2015, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, care are ca scop promovarea documentarului românesc.Despre acest gen cinematografic, Claudiu Mitcu afirmă: „încă e la stadiul de pionierat. În ultimii doi ani, a început lumea să realizeze că există și documentar”.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".