Promovarea valorilor româneşti la Roma: Lansarea cărţii ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură” a lui Geo Vasile
https://www.ziarulmetropolis.ro/promovarea-valorilor-romanesti-la-roma-lansarea-cartii-poeti-romani-la-rascruce-continuitate-si-ruptura-a-lui-geo-vasile/

În cadrul iniţiativelor organizate cu ocazia Anului Culturii Române în Italia, Biblioteca Nazionale Centrale din Roma în colaborare cu Asociaţiile culturale Dacia şi Propatria prezintă vineri, 28 septembrie, volumul ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură”, scris în italiană de reputatul italienist şi critic literar Geo Vasile şi apărut de curând la Fundaţia ‘Scrisul românesc’. […]

Un articol de |27 septembrie 2012

În cadrul iniţiativelor organizate cu ocazia Anului Culturii Române în Italia, Biblioteca Nazionale Centrale din Roma în colaborare cu Asociaţiile culturale Dacia şi Propatria prezintă vineri, 28 septembrie, volumul ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură”, scris în italiană de reputatul italienist şi critic literar Geo Vasile şi apărut de curând la Fundaţia ‘Scrisul românesc’.
 
Volumul, un omagiu adus poeziei contemporane româneşti, adună între copertele sale eseuri şi un florilegiu bilingv din creaţiile a 24 dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, precum George Bacovia, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Gellu Naum, Mircea Ivănescu etc.

Întâlnirea de la Biblioteca Naţională din Roma se va bucura de participarea cunoscutei scriitoare bucureştene Maria Calciu (n.1960): a debutat în 1992 şi este autoare a 10 volume de poezie, cel mai recent fiind lansat la 14 septembrie a.c., la Librăria Sadoveanu din Bucureşti.

Serata poetică va include şi un recital de poezie italiană. Publicul va putea asculta versuri în original şi în limba română, traduse de acelaşi Geo Vasile.

Întâlnirea va prilejui şi un moment special – scriitorului Geo Vasile, membru al Uniunii Scriitorilor din România, secţia de critică, îi va fi conferită o distincţie pentru cei peste 40 de ani de viaţă dedicaţi promovării celor două culturi, română şi italiană.

Reputatul italienist a tradus în limba italiană romancieri, poeţi şi eseişti clasici şi contemporani italieni (de la Giovannino Guareschi, Italo Calvino, Tiziano Scarpa la Umberto Eco, Mario Luzi, Dante Maffěa sau Paolo Ruffilli), fiind totodată şi singurul autor al unor antologii bilingve tipărite în România cât şi în Italia aparţinând unor poeţi români de talie europeană, precum Mihai Eminescu, George Bacovia, Gellu Naum, Ion Vine.

 

Sursa: Agerpres

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.