Protest mut în Centrul Vechi: „Salvaţi studioul de teatru Casandra!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/protest-mut-in-centrul-vechi-salvati-studioul-de-teatru-casandra/

UPDATE / Protestul mut ”Salvaţi Studioul de Teatru Casandra”, anunţat pentru data de 10 noiembrie, ora 13:00, a fost amânat până după alegeri, anunţă
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (UNATC).

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

Organizatorii îi roagă pe participanţi să păstreze tăcerea pe toată durata protestului.

În cadrul campaniei „Salvaţi Casandra!“, UNATC a iniţiat o petiție online, care a strâns, în patru zile, un număr de 1.109 de semnături. „Acest fapt, alături de încurajările venite din partea personalităților din lumea artistică, a absolvenților și a studenților UNATC, ne determină să aducem și mai pregnant în atenția societății necesitatea salvării Studioului de Teatru Casandra“, spun reprezentanţii UNATC. „Dorim să intrăm, din nou, în posesia imobilului care a găzduit Studioul de Teatru Casandra. Dorim să renaștem Casandra ca reper a tot ceea ce înseamnă teatrul tânăr“.

Pentru semnarea petiției on-line accesați următorul link.

Generația actuală de studenți – viitori actori, regizori, scenografi și coregrafi, de la UNATC se află în impas. Le lipsește singurul teatru destinat în exclusivitate spectacolelor studențești, singurul spațiu unde, până acum câțiva ani, s-au întâlnit cu succes creația, cercetarea și experimentul, în fața unui public numeros și fidel.

Studioul a făcut parte din baza materială a UNATC „I. L. Caragiale”, reprezentând un reper cultural unic și oferind o rampă de lansare pentru noile generații de artiști. În anul 2012, ca urmare a unei decizii ilegale, universitatea a fost privată de acest spațiu foarte important, care a oferit vizibilitate pentru producțiile studenților timp de 50 de ani.

În viitorul apropiat, prin campania „Salvați Studioul de Teatru Casandra!” UNATC îşi propune să genereze o mișcare de susținere și sprijin din partea autorităților, a instituțiilor de cultură, a personalităților din sfera artistică și, totodată, a publicului larg.

Următoarele acțiuni vor fi: organizarea unor caravane pentru strângerea de semnături în locuri publice, lână instituții de cultură și universități; strângerea de mesaje din partea artiștilor care au jucat pe scena Studioului de Teatru Casandra și din partea publicului, prin intermediul site-ului oficial dedicat campaniei; filmarea unor testimoniale cu actori, regizori, scenografi, coregrafi – personalități marcante ale teatrului românesc, în vederea sprijinirii campaniei online, demararea campaniei pe posturi de radio și televiziune.

Ce au spus rectorii UNATC I.L.Caragiale, despre Casandra

1953 – 1970
Costache Antoniu (1900 – 1979) – artist al poporului, prof. univ
„La «Casandra» studenții repetă ca orice actor profesionist. Trebuie menționat îndeosebi eleanul şi dăruirea care îi caracterizează. Febrilitatea căutării de mijloace noi de expresie atistică.“

1970 – 1972
George Dem Loghin (1919 – 1987) – prof. univ. emerit, regizor
„CASANDRA” este cutia miracolelor de unde se ivesc, an de an, speranțele de azi, certitudinile de mâine ale teatrului românesc.”

1972 – 1976
Eugenia Popovici (1914 – 1986) – artistă emerită, prof. univ.
„STUDIOUL este un teatru unde în primul rând se învață și apoi se dau spectacole pentru public. Este un laborator de formare a talentelor, nu un podium de afirmare a posibilităților definitive și definite.”

Mircea Drăgan (1976 – 1980) – regizor de film, prof. univ. dr.
„Menirea STUDIOULUI este de a-l pune pe student în relație cu publicul, condiție esențială a oricărui spectacol teatral. Fără cunoașterea acestei relații – care are legile sale destul de complicate – absolventul va fi expus multor primejdii în primii ani ai exercitării profesiunii de actor.”

Octavian Cotescu (1980 – 1985) – prof. univ. dr.
„Spectacolele «CASANDREI» devin evenimente, nu atât în măsura în care propun noi experimente, ci, mai ales, atunci când reușesc să impună pe podiumul celei mai tinere scene noi nume de actori adevărați.”

Ileana Berlogea (1985 – 1991) – prof . univ. dr., critic de teatru, istoric și memorialist
„Ce înseamnă pentru mine «CASANDRA»? Înseamnă imens… Impresii emoționante, descoperiri ale celor mai mari talente ale țării la primii lor pași pe scenă.”

Victor Rebengiuc (1991 – 1996) – actor
„Au și trecut 50 de ani!
Când, Doamne?
Va să zică, interpreții primelor producții inaugurale ale CASANDREI se apropie la rândul lor de aniversarea de 50 de ani de teatru. De 50 de ani, CASANDRA prima scenă, rămâne prima dragoste.”

Florin Mihăilescu (1996 – 2000) – operator imagine, prof. univ.
„CASANDRA este ultima scenă de școală și prima scenă profesionistă. Normalitatea funcționării ei este semnalul normalității teatrelor noastre.”

Florin Zamfirescu (2000 – 2008) – actor, prof. univ. dr.
„Studioul «CASANDRA» este pentru toți actorii români un reper definitiv, pentru că este primul, este o matrice care formează. Din cauza asta este atât de important în viața artistică românească, și de neuitat.”

UPDATE – Protestul, amânat până după alegeri

Protestul mut ”Salvați Studioul de Teatru Casandra”, anunțat pentru data de 10 noiembrie, ora 13:00, a fost amânat până după alegeri, anunţă organizatorii.

Dorim ca protestul să aibă vizibilitate de sine stătătoare și să nu existe posibilitatea de a fi asimilat politic, în aceste momente de tensiune electorală. De asemenea, eforturile conjugate și susținerea pe care am primit-o ne-au adus în condiția redeschiderii dialogului necesar pentru rezolvarea problemei.

Feedback-ul primit ne-a fost extrem de necesar pentru a înțelege că încampania electorală, fără intenția noastră, protestul ”Salvați Studioul de Teatru Casandra” ar putea să capete o coloratură politică, cu posibilitatea de a fi asimilat de o tabără sau alta, lucru pe care nu ni-l dorim.

Mai mult, această manifestare, pe care noi o programasem pentru ziua de luni, 10 noiembrie, nu ar dobândi gradul de vizibilitate onest pe care ni l-am propus.

Drept urmare, am decis să amânăm Protestul mut ”Salvați Studioul de Teatru Casandra” fără a renunța la obiectivul propus, acela de a recupera un spațiu investit de 50 de ani de teatru românesc.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.