„Pulverizare” de Alexandra Badea, în ministagiune la Teatrul Arcola din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/pulverizare-de-alexandra-badea-in-ministagiune-la-teatrul-arcola-din-londra/

În perioada 5-27 mai, se derulează la Londra, la Teatrul Arcola, ministagiunea cu spectacolul „Pulverizare” de Alexandra Badea, o producţie a companiei britanice Changing Face Collective, realizată cu sprijinul ICR Londra.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2017

Regia spectacolului, prezentat în premieră, îi aparține lui Andy Sava, o tânără regizoare româncă stabilită în Marea Britanie.

Spectacolul a fost distins, în Franţa, cu Marele Premiu pentru Literatură Dramatică, fiind jucată cu un deosebit succes de public şi de presă la Teatrul Naţional din Strasbourg. La Londra, distribuția îi include pe Rebecca Boey, Richard Corgan, Solomon Israel şi Kate Miles.

„Pulverizare” examinează critic fenomenele contemporane ale delocalizării și consumerismului prin intermediul a patru personaje – un responsabil pentru calitate francez, un manager de call center senegalez, un muncitor chinez și un inginer român -, surprinși pe parcursul a 24 de ore.

Dincolo de gesturile mașinale de zi cu zi, mereu aceleași, răzbat patru personalități îmbolnăvite de rutină și singurătate, pentru care viitorul apare mai mult decât problematic.

După ministagiunea londoneză, piesa va fi prezentată şi la Teatrul Regal din York, în perioada 31 mai – 10 iunie.

Despre Alexandra Badea

Născută în 1980 la București, Alexandra Badea s-a stabilit în Franța din 2003. A publicat zece volume în limba franceză, în special piese de teatru dar și un roman – „Zone d’amour prioritaire”.

Alexandra Badea

Alexandra Badea

Piesele de teatru ale Alexandrei Badea au fost puse în scenă de regizori francezi cunoscuți precum Frédéric Fisbach, Jonathan Michel, Jacques Nichet, Aurélia Guillet, Matthieu Roy, Cyril Teste sau Anne Théro, pe scenele unor teatre de primă mână, cum sunt Teatrul de Comedie din Reims, Teatrul Național din Strasbourg și Teatrul de Comedie de la Saint-Etienne.

Opera sa a fost tradusă în limbile germană, engleză și portugheză. În domeniul cinematografiei, Alexandra Badea a realizat două scurt-metraje: „24 heures” și „Le Monde qui nous perd”. În luna aprilie a anului trecut, Alexandra Badea a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Tânăra regizoare româncă Andy Sava şi-a început cariera la York Theatre Royal, unde a pus în scenă mai multe producţii, printre care „Cum vă place” de William Shakespeare sau „Can’t Stand Up for Falling Down” de Richard Cameron. În ultimii doi ani, a lucrat la Londra, pe scene cunoscute precum Royal Court, Arcola Theatre și Soho Theatre.

Mai multe detalii despre eveniment, pe site ul ICR London și pe pagina de facebook a ICR London..

Foto: „Pulverizare

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).