Radu Afrim, o nouă premieră la Teatrul Naţional Iaşi – Femeia mării
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-afrim-o-noua-premiera-la-teatrul-national-iasi-femeia-marii/

Regizorul Radu Afrim a pregătit o nouă premieră, „Femeia mării“, după Henrik Ibsen, un spectacol ce va avea loc pe 1 iunie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2014

Radu Afrim se află la cea de-a treia colaborare cu Naţionalul ieşean, după spectacolele Dawn way (Oameni slabi de înger. Ghid de folosire) şi Visul unei nopţi de vară. Spectacolul se va juca şi pe 2 iunie, de la aceeaşi oră (19.00).

radu afrim

Femeia mării

Piesa „Femeia mării“ a fost scrisă în anul 1888 la München. Dramaturgul scandinav era îndrăgostit de mare. În vara anului 1887 acesta a petrecut şase săptămâni în Saeby, de unde s-a inspirat pentru „Femeia mării“. Iniţial, se pare că personajul central al piesei ar fi trebuit să fie marea.

În primele notiţe pentru piesă, Ibsen nota: „Farmecul mării. Dor de mare. Afinitatea omului pentru mare. Încătuşat de mare. Dependent de mare. Dorinţă nestăpânită de revenire. O specie de peşti care formează un prototip în dezvoltarea speciilor. Mai există rămăşiţele acestora în mintea omului? În mintea unor indivizi?… Marea atotputernică peste stările sufleteşti. Marea hipnotizează.”

Piesa a fost montată pentru prima oară pe 12 februarie 1889 la Hoftheater din Weimar şi la Christiania Theatre. Cea de-a doua producţie a fost montată de Bjørn Bjørnson, iar conform unei telegrame de felicitare trimisă de Ibsen, acest spectacol a fost primită “cu multe urale” şi a fost jucat de 26 de ori în doi ani.

Premiera românească absolută a avut loc pe 26 septembrie 1928 avându-i în rolurile pricipale pe Maria Filotti şi Petre Sturza.

INFO

Femeia mării, după Henrik Ibsen

Radu Afrim

Radu Afrim

regia: Radu Afrim

scenografia: Alina Herescu

video design: Andrei Cozlac, Iustin Şurpănelu

asistent regie: Cristi Avram

distribuţia:

Ionuţ Cornilă, Irina Răduţu Codreanu,Dumitru Năstruşnicu, Cosmin Maxim, Andrei Sava, Ada Lupu, Ana Apetrei

Foto cu Femeia mării şi Radu Afrim – TNI

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.