Radu Beligan împlineşte 95 de ani. Viaţa maestrului, pe o coală A4
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-implineste-95-de-ani-viata-maestrului-pe-o-coala-a4/

Radu Beligan împlineşte astăzi, pe 14 decembrie, 95 de ani. Ziarul Metropolis a strâns, într-un singur articol, câteva gânduri ale spectatorilor şi a „fotografiat“ momente importante din viaţa maestrului, imprimându-le pe o coală A4.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Radu Beligan împlineşte astăzi, pe 14 decembrie, 95 de ani. Ziarul Metropolis a strâns, într-un singur articol, câteva gânduri ale spectatorilor şi a „fotografiat“ momente importante din viaţa maestrului, imprimându-le pe o coală A4. Viaţa lui Radu Beligan, ca un mare puzzle, conţine mari roluri: „Rică Venturiano“, „Agamiţă Dandanache“, „Romeo“, „Robespierre“, mari afirmaţii: „Nu am nici un regret. Nu pot să am“; „Teatrul pentru mine n-a fost o vocaţie, a fost intoxicaţie“, „Sunt ombilical legat de România“ şi momente amuzante: „Un ţigănuş de vreo zece ani, în târg la Bolintin: «Nu eşti dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?».

Radu Beligan este cel mai longeviv actor din lume, încă în activitate pe scenă, în „Lecţia de violoncel“ şi „Egoistul“, intrat în Cartea Recordurilor, este fiul României Mari, născut în anul Marii Uniri, în magazia de mărfuri a unei gări, este cel care a jucat timp de 75 de ani fără oprire şi cel despre care Camil Petrescu spunea, în 1944: „În realitate, Beligan nici nu-i actor. E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni“.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

Radu Beligan se va afla astăzi, 14 decembrie, în Piaţa Timpului din Bucureşti (lângă magazinul Cocor), de la ora 12.00, pentru a sărbători cei 95 de ani alături de spectatorii care au crezut în el şi care l-au urmat în sala de teatru. Seara, de la ora 19.00, a ales să continue sărbătoarea chiar pe scenă, în „Lecţia de violoncel“, de la Teatrul Metropolis, alături de partenerii săi, Marius Manole, Lamia Beligan, Rodica Ionescu/Tania Popa, alături de regizorul spectacolului, Felix Alexa, şi de Mona Radu, cea care a scris special pentru maestru această piesă.

În sală se vor afla invitaţii lui, prieteni, colegi, oameni alături de care a scris istoria teatrului.

Radu Beligan

Click pe imagine pentru a vedea momente importante din viaţa lui Radu Beligan!

Iată câteva mesaje emoţionante, lăsate de spectatori în Ziarul Metropolis:

Vasile Andreica, 35 de ani, jurnalist: „Venerabile domn, noi ne-am întâlnit acum câțiva ani la Satu Mare când ați jucat cu Dinică şi Moraru şi ați încălzit o seară rece, într-o sală congelată, prin «Căldură mare» de Caragiale. Nu pot să uit cum v-ați ridicat de pe un banal scaun şi ați mutat februarie în august printr-o simplă aranjare a vestonului.

La final, poate vă amintiți, ne-am îmbrățişat. Am simțit atunci forța dumneavoastră şi pasiunea care v-a adus, iată, până la acest moment frumos. Cartea dumneavoastră este superbă. Ați dat, după umila mea părere, acolo o definiție imbatabilă a iubirii: «Iubirea este o pânză țesută de natură şi brodată de imaginație». Fie să puteți desena cât mai mult timp modele memorabile pe fundalul acestei pânze care ne ține pe toți. Să ne vedem cu bine la centenar“.

Constanţa Erca: „Cu mulţi ani în urmă, Maestrul amintea într-un interviu spusele unui mare regizor englez despre menirea artistului: «sculptăm în zăpadă». Da, maestre, asta aţi făcut mereu, timp de 70 de ani, aţi sculptat în «zăpada» din minţile şi inimile noastre şi astfel mulţi dintre noi am devenit mai buni, mai frumoşi, mai oameni.

Irina Andreea Cardos: „Cel mai important lucru pe care vi-l doresc din inimă este să fiţi sănătos! Vă mulţumesc pentru toate momentele pe care ni le-aţi dăruit şi pentru spiritul bogat pe care îl transmiteţi chiar şi numai ca prezenţă! La mulţi ani frumoşi şi fericiţi înainte!“

Claudia Şandru, 36 de ani (stau acasă şi îmi cresc frumos cele 3 fetiţe): „Cuvintele parcă sunt puţine când vrei să transmiţi unui asemenea om ceva… La mulţi şi binecuvântaţi ani, domnule Beligan. În seara când am văzut «Egoistul» am simţit o altfel de fericire, fericirea de a fi contemporan cu un asemenea actor şi om… vă mulţumesc. Anul acesta atât i-am cerut Moşului: cartea dumneavoastră“.

Infografie cu viaţa lui Radu Beligan: Claudiu Bolozan pentru Ziarul Metropolis; Foto: Petrică Tănase

11
/01
/16

Un documentar al regizorului american Spike Lee despre Michael Jackson va fi pus în vânzare la 26 februarie, simultan cu reeditarea albumului 'Off the Wall', potrivit unui comunicat publicat pe site-ul regretatului artist care a murit în 2009.

08
/01
/16

Filmul "Orizont" este cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan. Prezentat, în premieră mondială, la finalul anului trecut la Tallinn Black Nights Film Festival, "thriller-ul 100% românesc", inspirat din "Moara cu noroc" a lui Ioan Slavici, va avea premiera în România pe 12 februarie.

08
/01
/16

Cea mai iubită sportivă a României şi numărul 2 mondial la tenis vine la Garantat 100%. Schimbul de idei Simona Halep – Cătălin Ştefănescu, de pe terenul Garantat 100%, poate fi urmărit duminică, 10 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

08
/01
/16

Atunci când era îndrăgostită, lui Edith Piaf i se părea că aceea e prima şi ultima ei iubire, cea care se întâmplă o singură dată. A declarat că a iubit un singur om, pe Marcel Cerdan, dar toată viața l-a așteptat pe Théo Sarapo. În rest, povestea ei a pendulat între triumfuri, căderi, alcool, morfină și spiritism.

08
/01
/16

Spectacolul "Recviem", regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema "Teatru şi jurnalism".

08
/01
/16

Lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi“ va avea loc marți, 12 ianuarie 2016, de la ora 12, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București). În cadrul evenimentului, vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

07
/01
/16

Unul dintre cele mai bune filme ale lui Mircea Daneliuc şi ale cinematografiei române a anilor `80, „Iacob” îşi păstrează nealterată forţa de a reda fără menajamente viaţa dură a unei comunităţi de oameni simpli, printr-un realism care capătă, în final, şi valenţe alegorice. 

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

07
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Nu e mai nimic revelator în povestea americană de succes a unei femei care, pornind de jos, răzbate într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi. David O. Russell scapă totuşi „Joy” de capcanele melodramei de manual, învelind-o într-un ambalaj colorat şi relativ atrăgător.

07
/01
/16

Sâmbăta, de la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează câte două episoade din cea de-a patra serie a premiatului serial ce reconstituie atmosfera din lumea publicitarilor newyorkezi de mare influenţă din anii ’60. Primele două episoade – pe 9 ianuarie

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?