Radu Beligan s-a întâlnit cu admiratorii la Bookfest
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-s-a-intalnit-cu-admiratorii-la-bookfest/

La 94 de ani, Radu Beligan şi-a lansat astăzi volumul de memorii „Între acte“, în cadrul Salonului de carte Bookfest. Oana Pellea şi Marin Moraru, prezenţi şi ei la lansare, aveau lacrimi în ochi.

Un articol de Corina Vladov|1 iunie 2013

La 94 de ani, Radu Beligan și-a lansat astăzi volumul de memorii „Între acte“, în cadrul Bookfest. Oana Pellea și Marin Moraru, prezenți și ei la lansare, aveau lacrimi în ochi.

„Nu aș vrea să vă supăr cu nimic, vă datorez totul“ le-a spus Radu Beligan admiratorilor, care s-au înghesuit să-l asculte şi să-i ceară autografe.

„Este un suflet care a trăit doar prin teatru, este peste orice închipuire a mea, este Himalaya visurilor mele“ a spus actorul Marin Moraru, cu lacrimi în ochi. Întrebat despre cum e Radu Beligan ca partener de scenă, acesta a răspuns: „De o dulceață de neînchipuit, știe să ridice la plasă, știe să servească, știe să dea o poantă cum nimeni nu știe. În spectacolele salonarde, așa-zise, adică de verbalizare, fără acțiune, este maestrul maeștrilor.“


Actorul Marin Moraru, prezent la lansare 

Vizibil emoționată, Oana Pellea a declarat: „Cineva spunea că meșterul are 94 de ani și jumătate, continuă să muncească și e un miracol. Eu cred că miracolul nu e vârsta dânsului, eu cred că așa s-a ivit pe pământ. Cred că e o binefacere pentru fiecare dintre noi, cred că e un privilegiu să-l avem pe lângă noi și cred că el a fost întotdeauna un miracol. Noi ne-am dat seama în timp, nouă ne-a trebuit mai mult timp ca să ajungem să recuperăm în sufletul nostru miracolul Beligan.

Vorbim despre o comoară națională. Aș ruga generația tânără să se aplece să vadă ce înseamnă acest om. Nu numai ca artist, nu numai ca actor, nu numai ca scriitor, nu numai ca regizor, nu numai ca făcător de teatru. Nu există la ora actulă şi n-a existat – poate doamna Bulandra, să spunem – un om care să lase o asemenea dâră majoră.“

Meștere i se spune de o viață, dintotdeauna, tata îi spunea tot meștere. Meșterul Beligan este cel care l-a luat pe tata și l-a adus la București, a mizat pe el când nimeni nu miza. Și datorită meșterului Beligan eu sunt pe lume, pentru că dacă nu-l aducea pe tata în București, ai mei nu aveau curajul să facă un copil. Deci îi datorez mai mult decât plecăciuni pentru meserie… este o plecăciune așa, pe viață. E omul din meserie pe care-l iubesc cel mai tare.“

Oana Pellea,
actriță

Puteți citi aici câteva fragmente din volumul scris de Radu Beligan și lansat astăzi la Editura All.

După o pauză de opt ani, de când a avut premiera cu „Egoistul“, Radu Beligan va reveni pe scenă într-un nou rol, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în această toamnă, în 2013.

El va juca într-o piesă românească, modernă, scrisă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“. Felix Alexa va regiza un spectacol după această piesă, în care vor mai juca Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Rodica Ionescu.

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

Eseistul George Banu, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, a participat şi anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recent încheiat: a coordonat întâlniri, a moderat conferinţe, a dialogat cu personalităţi ale teatrului mondial, a văzut spectacole.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Scrisă de un muntenegrean - Liubomir Giurkovici, adusă în scenă de un sloven - Nick Upper şi desemnată cel mai bun spectacol, în Macedonia, Tobelia va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015!

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

24
/06
/15

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.