Radu Ciobotea readuce Revoluția din ’89 în atenția publicului francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-ciobotea-readuce-revolutia-din-89-in-atentia-publicului-francez/

Scriitorul Radu Ciobotea, directorul adjunct al ICR Paris, a adus Revoluţia din decembrie 1989 în atenţia publicului francez, printr-o carte de excepţie şi prin două evenimente de mare impact mediatic, informează un comunicat.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 decembrie 2014

Cartea a apărut recent la editura pariziană Orizons și a intrat deja în librăriile franceze, fiind distribuită de editura L’Harmattan. Volumul se intitulează Journalistes français dans la Roumanie communiste (Jurnaliști francezi în Romania comunistă) și conține cele mai importante reportaje, analize politice și chiar știri apărute în presa franceză în perioada 1974-1989.

Conceput pe capitole tematice, cu introduceri realizate de coordonator pentru cititorii din Franța, volumul prezintă o nouă istorie politică a României comuniste și postcomuniste, restituind cititorilor imaginea țării noastre văzută de jurnaliștii francezi, într-o epocă în care articolele acestora erau inaccesibile în România. Ea devine accesibilă acum, la douăzeci și cinci de ani de la Revoluție, deocamdată pentru publicul francez și, în curând, în traducere română, pentru publicul din țara noastră.

Radu Ciobotea „Este, inevitabil, o carte incompletă. Nicio carte nu este simplă, orice carte ascunde mistere, pasiuni care au născut-o, cele pe care le va provoca. Aceasta, dincolo de tăcerile sale, de zgomotele sale, uneori asurzitoare, mai ales spre finalul în care auzim clar tancurile, mitralierele, strigătele care s-au opus dictaturii, rămâne în continuare o carte care trebuie retrăită, care trebuie completată cu propriile întrebări şi necunoscute”, mărturiseşte autorul, la începutul cărții.

Lansarea volumului a prilejuit două evenimente de amploare în capitala Franței. Primul, desfășurat la 5 decembrie, a reunit oameni politici, jurnaliști și analiști politici din ambele țări. Din România au sosit pentru această lansare Petre Roman, Emil Hurezeanu, Cristian Pârvulescu și Luca Niculescu.

Francezii au fost reprezentați prin câțiva jurnaliștii celebri, printre care Bernard Guetta (atunci ziarist la Le Monde, acum „vedeta” din fiecare dimineață a Radio France Inter), Marc Semo (atunci corespondent în România, acum directorul departamentului Externe al cotidianului Liberation), Jose Manuel Lamarque (atunci corespondent în România, acum specialistul France Inter în probleme europene), jurnaliști de la Radio France Internationale și scriitori, între care dramaturgul Matei Vișniec.

Prezentarea volumului a fost făcută de scriitorul Daniel Cohen, directorul editurii Orizons, care a apreciat tenacitatea lui Radu Ciobotea de a realiza o carteRadu Ciobotea de și despre jurnalism, proiect pe care l-a inițiat în 2008 și, în ciuda plecării sale neașteptate din Paris în Republica Moldova, l-a dus la bun sfârșit în decembrie 2014. El a precizat că aceasta este a doua carte publicată de diplomatul român la editura Orizons, prima fiind despre reportajul român și francez între cele două războaie mondiale.

Volumul realizat de Radu Ciobotea, cu o copertă ilustrată de fotograful timișorean Constatin Duma, a stârnit interesul comentatorilor și al publicului, generând o dezbatere extrem de animată în Salonul de Aur al Palatului de Behague, reședința ambasadorului României în Franța.

La 8 decembrie, dezbaterea a continuat la sediul săptămânalului L’Express, fiind moderată de directorul publicației, Christian Makarian, unul din cei mai cunoscuți editorialiști francezi. În compania mai multor jurnaliști francezi, invitații români au vorbit despre Decembrie `89 și evoluția României în ultimii 25 de ani, în compania mai multor jurnaliști francezi.

Discuțiile au generat reacții uneori agitate ale publicului în care se aflau jurnaliști și scriitori francezi, dar și români din diaspora, unii nemultumiți de modul în care au decurs alegerile din noiembrie, precum și de imaginea României în Franța. Și de data aceasta, cartea realizată de Radu Ciobotea a fost apreciată ca un eveniment editorial pe piața cărții franceze și ca un remember al luptei duse la început de Timișoara, apoi de întreaga Românie, împotriva regimului comunist, încheie comunicatul.

Foto: Radu Ciobotea, Jurnaliști francezi în Romania comunistăPolirom

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.