Radu Jude, debut în teatru, cu Scene dintr-o căsnicie, de Ingmar Bergman
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-debut-in-teatru-cu-scene-dintr-o-casnicie-de-ingmar-bergman/

După aproape un deceniu de carieră în film, cunoscutul regizor Radu Jude răspunde provocării Teatrului Naţional din Timşoara şi regizează primul său spectacol dramatic: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2016

Teatrul Național din Timișoara propune publicului său un spectacol incitant, un exercițiu de sinceritate: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în traducerea lui Carmen Vioreanu.

O provocare lansată pe toate planurile: un mare regizor de film al secolului XX – Ingmar Bergman – este autorul unui text pe care unul din regizorii de Radu Judeaur din noul val al cinematografiei românești – Radu Jude – îl alege pentru debutul său ca regizor de teatru.

Scene dintr-o căsnicie este o incursiune abruptă, comică, sarcastică în ceea ce se numește „singurătatea în doi”, explorând, multiplele și dificilele fațete ale empatiei și ale iubirii, o poveste incomod de aproape de fiecare din noi, o poveste  care pune pe gânduri și care, până la final, schimbă percepţii.

Radu Jude a ales să colaboreze la acest proiect cu trei actori de mare calibru ai Teatrului Național din Timișoara – Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. ”Mi se par toți foarte buni. Serioși, disciplinați, pasionați. În plus, au umor. Îi admir foarte mult pe toți trei. Sper să nu îi dezamăgesc”, mărturisea regizorul, zilele trecute, într-un interviu.

Avanpremiera spectacolului este programată joi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, iar premiera va avea loc, la aceeași oră și în aceeași locație, sâmbătă, 12 martie.

Foto: Radu Jude, Scene dintr-o căsnicie – Adrian Pîclișan, TNTm

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.