Radu Jude, debut în teatru, cu Scene dintr-o căsnicie, de Ingmar Bergman
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-debut-in-teatru-cu-scene-dintr-o-casnicie-de-ingmar-bergman/

După aproape un deceniu de carieră în film, cunoscutul regizor Radu Jude răspunde provocării Teatrului Naţional din Timşoara şi regizează primul său spectacol dramatic: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2016

Teatrul Național din Timișoara propune publicului său un spectacol incitant, un exercițiu de sinceritate: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în traducerea lui Carmen Vioreanu.

O provocare lansată pe toate planurile: un mare regizor de film al secolului XX – Ingmar Bergman – este autorul unui text pe care unul din regizorii de Radu Judeaur din noul val al cinematografiei românești – Radu Jude – îl alege pentru debutul său ca regizor de teatru.

Scene dintr-o căsnicie este o incursiune abruptă, comică, sarcastică în ceea ce se numește „singurătatea în doi”, explorând, multiplele și dificilele fațete ale empatiei și ale iubirii, o poveste incomod de aproape de fiecare din noi, o poveste  care pune pe gânduri și care, până la final, schimbă percepţii.

Radu Jude a ales să colaboreze la acest proiect cu trei actori de mare calibru ai Teatrului Național din Timișoara – Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. ”Mi se par toți foarte buni. Serioși, disciplinați, pasionați. În plus, au umor. Îi admir foarte mult pe toți trei. Sper să nu îi dezamăgesc”, mărturisea regizorul, zilele trecute, într-un interviu.

Avanpremiera spectacolului este programată joi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, iar premiera va avea loc, la aceeași oră și în aceeași locație, sâmbătă, 12 martie.

Foto: Radu Jude, Scene dintr-o căsnicie – Adrian Pîclișan, TNTm

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.