Radu Jude şi Maia Morgenstern, la „Arte, carte şi capricii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-si-maia-morgenstern-la-arte-carte-si-capricii/

Mărturisiri inedite: Radu Jude despre Berlinală, Maia Morgenstern despre Oscaruri La „Arte, carte şi capricii” sâmbătă, 21 februarie, de la ora 19.00, la TVR 2 şi TVR HD

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2015

Radu Jude şi Maia Morgenstern, la „Arte, carte şi capricii” / Ediţia din această săptămână a emisiunii la „Arte, carte şi capricii”  are ca subiect principal lumea fascinantă a celei de-a şaptea arte.

Tema este dată nu numai de recentul suces românesc la Festivalul Internaţional de Film de la  Berlin, de Gala Premiilor Oscar din acest weekend, dar şi de împlinirea, în 2015, a 120 de ani de la prima proiecţie cinematografică publică, plătită, a unui film.

La numai câteva zile după ce Radu Jude a primit un URS DE ARGINT la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin pentru regia filmului “Aferim” – Liana Stanciu îl are ca invitat în platoul emisiunii „Arte, carte şi capricii” . – împreună cu Ada Solomon, producătorul filmului. Împreună vor sta de vorbă despre acest nou succes românesc la un festival de mare anvergură.

Şi pentru că această ediţie de „Arte, carte şi capricii” precede cel mai aşteptat eveniment mondial legat de cea de-a şaptea Artă – Gala Premiilor Oscar, Liana Stanciu stă de vorbă despre acest subiect cu Maia Morgenstern, actriţa care a deţinut rolul principal feminin într-un film cu trei nominalizări la Oscar.

Şi pentru că teatrul nu este foarte departe de ce-a de-a şaptea artă, în această ediţie a emisiunii „Arte, carte şi capricii” va fi prezentat cea mai nouă realizare din cadrul unui proiect al Trupei Teatrului Masca.

Este vorba de lansarea, din 27 februarie, a întâlnirii publicului cu gen mai puţin cunoscut: Commedia dell’Arte. Proiectul a început anul trecut, iar spectatorii pot, în sfârşit, să se delecteze cu piesa COMEDIANŢII.

Mai multe amănunte despre toate subiectele prezentate dar şi despre altele, puteţi afla urmărind ediţia de sâmbătă, 21 februarie, a emisiunii „Arte, carte şi capricii” .

Citiţi şi OSCAR 2015: Lista nominalizărilor din acest an

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

Foto: Radu Jude şi Maia Morgenstern – TVR

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.

18
/09
/14

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poți afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema și poți să înveți să scrii informat și competent despre ele. Asociația Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

17
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Comedia dezinvolt-naivă „America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu, este un film de public croit după model american, la care se adaugă inspirate note românești. În schimb, „Cripta”, regizat de Corneliu Gheorghiță, testează timid un gen puțin căutat – filmul-parabolă (în registru lejer).

17
/09
/14

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o știre de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficțiune realizat de Cornel Gheorghiță, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezența a numeroase personalităţi din lumea filmului.

16
/09
/14

Lungmetrajul "Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky", regizat de Michel Gondry, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2014. Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie

15
/09
/14

Celebra formație turcească BaBa ZuLa va concerta la Brașov (Teatrul Sică Alexandrescu) sâmbătă, 4 octombrie, ora 21.00, în cadrul celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

15
/09
/14

Luna viitoare, Clujul va deveni centrul național al comediei, al filmelor bune și al întâlnirilor cu profesioniști din industria cinematografică. În perioada 10-19 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, Festivalul Internațional de Film Comedy.

15
/09
/14

Cea de-a XXI-a ediție a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 și 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecție a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români și străini, reprezentând o radiografie a societății românești din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale și episoade istorice controversate.

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.