Radu Muntean: „Asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-muntean-asta-e-tot-ce-mi-doresc-sa-scot-spectatorul-din-zona-lui-de-confort/

Pe 18 septembrie 2015, Radu Muntean, unul dintre cei mai premiaţi regizori români din noua generaţie, îşi lansează cel de-al cincilea lungmetraj din carieră. Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, Un etaj mai jos vine în cinematografele din România însoţit de zeci de cronici entuziaste în marile publicaţii ale lumii.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2015

„Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Un etaj mai jos nu e un film polițist dar are, cred eu, un mai mare potențial de tensiune conținută decât oricare din filmele pe care le-am făcut până acum. Nu e un film cu eroi, cu oameni care-si depășesc condiția și au curajul unei lupte corp la corp cu conștiința, ci cu oameni alcătuiți, ca noi toți, mai degrabă din slăbiciuni decât din virtuți – Radu Muntean

„Mi-am dorit să fac acest film nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuție noțiuni care, pentru cei mai mulți dintre noi, sună abstract și pretențios. Adevărul, morala sau conștiința sunt în filmul ăsta circumstanțiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decât dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot Radu Munteanspectatorul din zona lui de confort”, explică cineastul.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est).

Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes.

În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând din 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj,  Alba Iulia, Braşov, Brăila,  Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Filmul a fost deja achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.


În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

Foto: Un etaj mai jos, Radu Muntean – Transilvania Film

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.