Rămas bun, Gelu Potzolli!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ramas-bun-gelu-potzolli/

Directorul şi colectivul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a actorului Gelu Potzolli.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Directorul și colectivul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu anunță cu regret trecerea în neființă a actorului Gelu Potzolli.

Cu o carieră prolifică, Gelu Potzolli a avut numeroase roluri, printre care în spectacolele: „Am angajat un ucigaş profesionist“ (regia Radu Alexandru Nica), „Bătrână milionară caut nepoate moștenitoare“ (regia Șerban Puiu), ,,Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess’“ (regia Radu Alexandru Nica), „Cerere în căsătorie“ (regia Robert Raponja), „Domnul Puntila si sluga sa Matti“ (regia Anca Bradu), „Electra“ (regia Mihai Măniuțiu).

„Când pleacă un om dintre noi, dispare o lume! O lume pe care o simțim că există pentru că este rezultatul percepției noastre. Gelu Potzolli, care s-a hotărât să se oprească din goana lumească, a fost un om de teatru care a parcurs toate ierarhiile. A crescut și s-a dezvoltat în teatru, de la tehnician la actor, cunoscând bucuria succesului pe toate meridianele lumii“, a spus Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.

A plecat spre cer senin în ziua în care colegii lui actori se pregăteau să convingă oficialii de la Avignon că locul TNRS este în acel festival (n.r. avanpremiera spectacolului Solitaritate de Gianina Cărbunariu). Plângând, actorii i-au dedicat spectacolul și au triumfat. Este timpul misiunii actorului de a duce emoția și frumosul mai departe. De acolo, din ceruri, Gelu a zâmbit! Drum cu Lumină spre Domnul!

Constantin Chiriac

Gelu Potzolli s-a născut pe data de 2 iulie 1950, la Sibiu. A jucat în peste 70 de producții de teatru montate atât pe scena de la Sibiu, cât și în București, Alba Iulia, Târgu Mureș și Berlin.

Dintre cele mai recente producții la Teatrul Național din Sibiu, Gelu Potzolli a avut roluri și colaborări în spectacolele „Faust“ (regia Silviu Purcărete), „Frumoasa din pădurea adormită“’ (regia Cristian Pepino), „Ghidul copilăriei retrocedate“ (regia Gavriil Pinte), „Lulu“ (regia Silviu Purcărete), „Metamorfoze“ (regia Silviu Purcărete).

Alte spectacole în care a jucat: „Nora“ (regia Radu Alexandru Nica), „Omul care a văzut moartea“ (regia Șerban Puiu), „Pescăruşul“ (regia Andrei Șerban), „Shoah – Versiunea Primo Levi“ (regia Mihai Măniuțiu), „Take, Ianke şi Cadîr“ (regia Dan Glasu), „Talismanul“ /„Der Talisman“ (regia Șerban Puiu) şi „Visul unei nopți de Shakespeare“ (regia Gavriil Pinte).

Gelu Potzolli a încetat din viață sâmbătă, 25 mai. Corpul neînsuflețit al actorului se află depus la Capela Catedralei Ortodoxe „Înălțarea Domnului“ din bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu. Slujba de înmormântare va fi oficiată miercuri, 29 mai, ora 11.00.

Foto credit: Costin Chesnoiu

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.