Razvan Petrescu, “Scrisori catre Mihai” – lansare de carte la Humanitas Cişmigiu / VIDEO
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-petrescu-scrisori-catre-mihai-lansare-de-carte-la-humanitas-cismigiu-video/

Răzvan Petrescu, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români de proză scurtă, îşi lansează astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu volumul “Scrisori către Mihai”. Alături de autor vor fi prezenţi la eveniment criticul literar Alex Ştefănescu, jurnalista Ema Stere şi Iren Arsene, director Curtea Veche Publishing.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2014

România anilor 1980. O prietenie între doi tineri de 23 de ani care pare sortită unui sfârşit brusc – unul dintre ei, Mihai, reuşeşte să emigreze în Franţa. Cel rămas în ţară este Razvan Petrescu, tânărul furios, nostalgic, vag depresiv care după Revoluţie avea să devină probabil cel mai talentat autor român de proză scurtă.

Schimbul epistolar dintre cei doi prieteni constituie o dublă oglindă – pe de o parte una îndreptată către realităţile celei mai întunecate perioade a comunismului românesc şi pe de altă parte reflectând disperarea unui artist în devenire care nu îndrăzneşte să întrevadă o scăpare din sistemul totalitar.

Pentru ca scrisorile să treacă de capcana cenzurii, autorul lor apelează la nenumărate acolade stilistice, jocuri de cuvinte şi subtilităţi pe care ochiul obtuz al celui care citea fraudulos corespondenţa nu le-ar fi putut decripta în cheie corectă, dar care, la aproape 30 de ani distanţă, constituie mostre de ironie subtilă care vor isca infinite delicii.

Sarcasm, ghiduşie, referinţe muzicale şi literare, cuvinte inventate, ritm al frazei variabil, toate acestea sunt deopotrivă ingrediente şi mărci stilistice care nu doar că anticipează scriitura viitorului prozator ci reprezintă chiar chintesenţa ei.Razvan Petrescu

Răzvan Petrescu, descris de Marius Chivu ca “maestrul din umbră al literaturii române scurte”, este eseist, prozator, dramaturg. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1982 şi a profesat timp de opt ani, după care s-a dedicat muncii de redactor, lucrând la revistele “Cuvîntul” şi “Amfiteatru”, apoi la Editura Litera şi Editura Allfa. Din 2004 pînă în prezent este redactor la Editura Curtea Veche. Top of Form

Despre Razvan Petrescu

Născut în 1956, absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, profesează opt ani ca medic. Este descoperit în 1986 de criticul literar Mircea Martin şi frecventează cenaclul Universitas pînă în decembrie ’89.

Renunţă la medicină în 1990 şi lucrează la revistele Cuvîntul şi Amfiteatru, apoi la editurile Litera, All şi Curtea Veche Publishing.

La Cartea Românească îi vor apărea volumele de proză scurtă Grădina de vară (1989, Premiul Fundaţiei Liviu Rebreanu), Eclipsa (1993, Premiul oraşului Tîrgovişte), Într-o după-amiază de vineri (1997, Premiul Cartea Anului la Salonul Naţional de Carte de la Cluj, Premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului şi Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), metajurnalul Foxtrot (2008, Premiul Radio România Cultural).

În 2013 i se publică volumul Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini — interviuri în proză (Curtea Veche Publishing, 2013).

A scris două piese de teatru: Farsa (1994, Editura Unitext, Premiul UNITER) şi Primăvara la bufet (1995, Editura Expansion, Marele Premiu la Concursul Naţional de Dramaturgie „Camil Petrescu”, ediţia I, şi Premiul Uniunii Scriitorilor).

E distins în fiecare an cu Ordinul Muncii clasa a III-a în grad de cavaler. Deoarece a făcut un copil legal, a fost tradus în Israel (Editura Nymrod, 2007), Spania (Editura El Nadir, 2010) şi Anglia (University of Plymouth Press, 2012). Îi plac murele.

Foto: Razvan Petrescu – facebook, editura Curtea Veche

Video: by Pantacruel

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.