Recomandări la final de #FITSonline
https://www.ziarulmetropolis.ro/recomandari-la-final-de-fitsonline/

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ediţia specială #online „Puterea de a crede / Empowered”, continuă în acest weekend cu o serie de spectacole şi evenimente de excepţie.

Un articol de Liliana Matei|20 iunie 2020

Teatru, dans, spectacole de stradă, muzică și conferințe speciale cu invitați de marcă, pot fi urmărite pe site-ul FITS și pagina de Facebook FITS. Festivalul continuă până duminică, 21 iunie 2020.

Sâmbătă, 20 iunie, ora 14:30 – Therme Forum. Teatru și Arhitectură – Cultura și identitatea orașului, economie și bunăstare socială. O discuție cu Astrid Cora Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și Robert Hanea, președinte și CEO al Therme Group cu privire la rolul pe care îl joacă cultura în conturarea orașului Sibiu și o perspectivă asupra dezvoltării viitoare.

Invitați:

  • Astrid Cora Fodor – Primarul Municipiului Sibiu
  • Constantin Chiriac – President, Sibiu International Theatre Festival, General Manager, Radu Stanca National Theatre Sibiu
  • Dr. Robert C. Hanea – Founder, Chairman and CEO, Therme Group™
  • Tateo Nakajima – Arup Fellow

Sâmbătă, 20 iunie, ora 20:05 – „Măsură pentru Măsură”, regia Declan Donnellan, Cheek by Jowl & Moscow Pushkin Drama Theatre

Printr-o combinație de umor și gravitate, Shakespeare tranșează natura guvernării, a iubirii și a dreptății, ridicând întrebări tulburătoare despre modul cum suntem conduși și explorând „relațiile complexe dintre cei aflați la putere și cetățenii de rând” (Kristina Matvienko).

Spectacolul „Măsură pentru măsură” a fost nominalizat pentru cinci premii Masca de aur, printre care Cea mai bună producție de mari dimensiuni și Cel mai bun regizor (Declan Donnellan).

Apreciat la Moscova drept „un tablou izbitor al Rusiei contemporane” (Novaya Gazeta), „Măsură pentru măsură”, creat de Cheek by Jowl, este „un adevărat thriller, ce ajunge la inimile tuturor spectatorilor” (Mir 24) printr-o „serie de scene spectaculoase ce se succed rapid” (Teatral).

Duminică, 21 iunie, ora 11:00 – Octavian Saiu în dialog cu Robert Wilson – conferință specială

Născut în Waco, Texas, Robert Wilson este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali și de teatru. Spectacolele sale neconvenționale conțin o varietate largă de mijloace artistice, inclusiv dans, mișcare, lumini, sculptură, muzică și text. Imaginile create de el au o estetică impresionantă și încărcătură emoțională, iar producțiile lui au câștigat aprecierea publicului și a criticilor din toată lumea. Acesta și-a pus amprenta și pe opere precum: „Ultima bandă a lui Krapp” de Beckett, „Opera de trei parale” de Brecht/Weill, „Pelléas et Melisande” de Debussy, „Faust” de Goethe, „Odiseea” lui Homer, „Fabule” de Jean de la Fontaine, „Madama Butterfly” de Puccini și „La Traviata” de Verdi. Wilson a primit multe premii de excelență, inclusiv o nominalizare la Premiile Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de aur la Bienala de la Veneția și un Premiu Olivier. A fost ales membru al Academiei de Litere și Arte din America, precum și al Academiei de Arte din Germania, primind titlul de Doctor honoris causa de opt ori. A fost numit Comandant al Ordinului literelor și artelor (2003) și în 2014, Ofițer al Legiunii de onoare a Republicii Franceze, precum și Ofițer al Ordinului de merit al Republicii Federale Germane.

Duminică, 21 iunie, ora 18:05 – Kibbutz Contemporary Dance Company – ”If At All”, coregrafia Rami Be’er (dans)

Un spectacol emoționant având la bază linii circulare metaforice și abstracte, mergând dinspre forme închise spre structuri deschise.

Spațiul fizic în mișcare, construit pe o serie de evenimente alcătuite din relații interpersonale diferite și în continuă schimbare.

„Un spectacol plin de forță și de emoție… O capodoperă puternică, o punere în scenă extrem de încrezătoare…” – The Jerusalem Post

Spectacolele și evenimentele din cadrul ediției speciale #FITSonline sunt difuzate gratuit, în limbile română și engleză, exclusiv pe site-ul festivalului www.sibfest.ro/fits-online și pe pagina de Facebook FITS, în limba română. Pe site, spectacolele sunt transmise și în reluare, în fiecare seară, după încheierea premierelor. Pe pagina de Facebook sunt difuzate doar premierele, conform programului de pe site.

Foto credit: Johan Persson

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.