Recorduri de audienţă la Teatrul Naţional din Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/recorduri-de-audienta-la-teatrul-national-din-timisoara/

Naţionalul timişorean adaugă succes după succes în palmaresul instituţiei. Două dintre spectacolele cu care a deschis stagiunea 2014 – 2015 ridică sala în picioare. Și nu doar acasă, ci şi în străinătate.

Un articol de Ziarul Metropolis|8 octombrie 2014

Spectacolul-eveniment Maria de Buenos Aires (foto sus), după opera-tango compusă de Astor Piazzolla și textul lui Horacio Ferrer, a înregistrat un nou record de audiență. La cererea publicului, Teatrul Național a programat în mod exceptional o a doua reprezentație a spectacolului în luna octombrie, pe data de 20. În doar șapte zile, locurile s-au epuizat.

Ca și reprezentațiile precedente, și aceasta se va juca cu casa închisă, semn că spectacolul semnat de Ada Lupu continuă să acapareze interesul timișorenilor. Maria de Buenos Aires aduce pe scena Sălii 2 bandul Nuevo Tango Quintet, căruia i se alătură și alți muzicieni.

Distribuția îi reunește pe actorii Sânziana Târța, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Adrian Cozan, dar și pe dansatorii Cristina Daju și Silviu Gușat.

Săptămâna trecută, vineri, 3 octombrie, Badisches Staatstheater din la Karlsruhe a ales să celebreze Ziua Națională a Germaniei cu premiera spectacolului Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân, de Peca Ștefan, coproducție care a deschis noua stagiune a Naționalului timișorean la începutul lunii septembrie.

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân 19_resize

Imagine din spectacolul „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“

Spectacolul, realizat în cadrul proiectului european Art of Ageing, derulat sub umbrela European Theatre Convention, s-a bucurat de un mare succes de public, atât la premiera din 3 octombrie, cât și la reprezentația de a doua zi.

Premiera a fost precedată de o expoziție dedicată Banatului și celor 25 de ani de la Revoluția română începută la Timișoara, precum și de o conferință în care Jan Linders, directorul artistic la Badisches Staatstheater, dramaturgul Peca Ștefan, Elsa Varenne din partea ETC și Codruța Popov, secretarul literar al Teatrului Național au schițat contextul european al proiectului, premisele, modul de lucru și importanța acestei colaborări în plan cultural european, dar și felul în care aceasta a devenit o demonstrație concretă a înfrățirii celor două orașe, dincolo de domeniul politic ori economic.

În preambulul spectacolului, pe scena germană a urcat și Corul Șvabilor Bănățeni din Karlsruhe. Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Naționalului timișorean, Colin Buzoianu și Sabina Bijan, și pe cei ai Badisches Staatstheater din Karlsruhe – Jan Andreesen și Sophia Löffler.

Decorul și costumele aparțin scenografei germane Anna von Leen, conceptul video este creat de Lucian Matei, iar regia spectacolului este semnată de regizorul Malte C. Lachmann.

Fotografii Adrian Pîclișan / TNTm

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.