Redutabil, o comedie despre dragoste, cinema și revoluție
https://www.ziarulmetropolis.ro/redutabil-o-comedie-despre-dragoste-cinema-si-revolutie/

Cinefilii pot vedea zilele acestea, la cinematograf, cel mai recent film al lui Michel Hazanavicius (câştigător al Premiului Oscar):  REDUTABIL / Redoutable, o comedie despre dragoste, cinema şi revoluţie, un episod din viaţa lui Jean-Luc Godard.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2017

Jean-Luc Godard, nimeni altul decât cineastul iconoclast al Noului Val, ajuns lider al mișcărilor protestatare din ’68. Redutabil este distribuit în România de Indepedența Film.

Selectat în Competiția Oficială, Cannes 2017, Redutabil este o seducătoare comedie cu Louis Garrel, în rolul lui Jean-Luc Godard, și cu Stacy Martin, care o interpretează pe soția regizorului, Anne Wiazemsky. Alături de ei, Bérénice Bejo (Oscar, Premiul César, Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, în The Artist).

Scenariul îi aparține lui Michel Hazanavicius, și se bazează pe romanul Un An Après, de Anne Wiazemsky.

Povestea

Paris, 1967.

Jean-Luc Godard, cel mai renumit regizor al generației sale, filmează La Chinoise cu femeia pe care o iubește, Anne Wiazemsky, cu 20 de ani mai tânără.

Fericiți, îndrăgostiți, magnetici, Jean-Luc și Anne se căsătoresc. Primirea filmului de către public și critică dezlănțuie însă o profundă introspecție în Jean-Luc.

Evenimentele din mai 1968 vor amplifica acest proces, iar criza pe care o trăiește regizorul îl va schimba profund. Artist celebru, un star al cinematografiei internaționale, Godard devine un artist maoist înafara sistemului, pe cât de greșit interpretat, pe atât de greu de înțeles.

Louis Garrel (Theo din The Dreamers-ul lui Bertolucci), interpretul tânărului cineast revoluționar și îndrăgostit Godard, în  Redutabil (2017). O alegere foarte potrivită, cel puțin dacă ținem seama de asemănare. Totodată, Louis Garel este fiul regizorului Philippe Garrel.

JLG, cum i-ar plăcea și lui Godard să rămână în istoria cinematogarfiei, nu a văzut filmul. Nu a dorit. A refuzat să citească scenariul, a refuzat să-i întâlnească pe Michel Hazanavicius sau pe Garrel. Nu a fost o mare surpriză. Regizorul își întreține dintotdeauna legenda.

Era respectat în lumea întreagă. El era Noul Val: Jean-Luc Godard. De nedefinit, sălbatic, fascinant, amuzant, imprevizibil, tulburător, politic, fermecător, impertinent, tânăr, liber. Îndrăgostit.

Foto: Redutabil – facebook

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

05
/05
/15

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 12,4% în anul 2014, iar cota de piaţă a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anunţat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

30
/04
/15

Debutul în regie al lui Vlad Păunescu, lungmetrajul “LIVE” va fi lansat de Castel Film în cinematografele din România pe 15 mai.Pelicula îi are în distribuție pe actorii Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Constantin Chiriac, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Andrei Huțuleac.